Compania saudită Aramco înregistrează un profit record, pe fondul preţului ridicat al petrolului în 2022

Aramco a raportat profituri record de 161 de miliarde de dolari în 2022, compania petrolieră deţinută în mare parte de stat profitând de un an tumultuos pe pieţele energetice.

667 afișări
Imaginea articolului Compania saudită Aramco înregistrează un profit record, pe fondul preţului ridicat al petrolului în 2022

Producătorul din Arabia Saudită a declarat duminică că a vândut mai mult petrol decât în 2021, a îmbunătăţit marjele de rafinare şi a beneficiat de preţurile puternice ale ţiţeiului, ceea ce a ajutat venitul net să crească cu 47%, ajungând la cel mai ridicat nivel de când compania a început să publice rezultatele după listarea la bursă în 2019.

Profiturile uriaşe, pe care directorul general Amin Nasser le-a descris ca fiind "probabil cel mai mare venit net raportat vreodată în lumea corporatistă", completează un set record de câştiguri pentru cele mai mari companii de petrol şi gaze din lume, după ce preţurile combustibililor fosili au crescut vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina, notează Financial Times.

Shell a înregistrat în 2022 câştiguri de aproape 40 de miliarde de dolari, cele mai mari din istoria sa de 115 ani, în timp ce ExxonMobil a obţinut profituri de 55,7 miliarde de dolari, un record pentru o companie petrolieră occidentală.

Saudi Aramco este cel mai mare producător de ţiţei din lume şi una dintre puţinele companii cu o capacitate de producţie excedentară care poate fi folosită de guvernul Arabiei Saudite pentru a creşte sau a reduce oferta în funcţie de cererea globală. Aceasta a crescut producţia până în 2022, înainte ca Arabia Saudită, în parteneriat cu alţi membri OPEC, să sfideze presiunile SUA şi să reducă producţia în noiembrie, ca răspuns la ceea ce a declarat la momentul respectiv că reprezintă o perspectivă mai slabă a cererii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici