Consiliul Concurenţei, despre creşterea bruscă a ROBOR: Dacă observăm înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că este preocupat de subiectul majorării bruşte a indicatorului ROBOR şi „dacă vom avea indicii privind existenţa unor înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie”.

649 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei, despre creşterea bruscă a ROBOR: Dacă observăm înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie

Consiliul Concurenţei, despre creşterea bruscă a ROBOR: Dacă observăm înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie

„Ne preocupă acest subiect care afectează consumatorii care au credite în lei şi monitorizăm evoluţia indicelui ROBOR. Avem în derulare o investigaţie sectorială în sectorul bancar, în cadrul căreia dorim să vedem dacă serviciile bancare sunt mai scumpe în România faţă de alte ţări. Analizăm costurile conturilor curente ale creditelor şi cardurilor pentru sectorul retail bancar pentru populaţie, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile mici şi mijloci. Dacă vom avea indicii privind existenţa unor înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,79%, faţă de nivelul de 1,78% înregistrat vineri, iar indicele ROBOR la şase luni s-a majorat la 1,91%, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

O nouă şedinţă de politică monetară a BNR a avut loc marţi, 5 octombrie, iar ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a participat la o şedinţă cu directorii executivi din BNR, în contextul în care ROBOR atinsese maximele ultimelor 20 de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici