Consiliul Fiscal: Impactul negativ la buget din TVA redusă la pâine arată că nu a crescut conformarea voluntară

Reducerea TVA la 9% pentru pâine a generat încasări mai mici cu circa 321 milioane lei la buget în perioada septembrie 2013 - iulie 2014, însă impactul negativ asupra veniturilor bugetare a fost de 386,7 milioane lei, ceea ce arată că nu a crescut conformarea voluntară, potrivit Consiliului Fiscal.

433 afișări
Imaginea articolului Consiliul Fiscal: Impactul negativ la buget din TVA redusă la pâine arată că nu a crescut conformarea voluntară

Consiliul Fiscal: Impactul negativ la buget din TVA redusă la pâine arată că nu a crescut conformarea voluntară (Imagine: Shutterstock)

Reducerea TVA la pâine şi produse de panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie 2013, a generat încasări lunare mai mici la buget cu 32,1 milioane de lei în medie până în luna iulie a acestui an, potrivit datelor ANAF, respectiv circa 321 milioane lei într-o perioadă de 10 luni.

Încasările din TVA în iulie şi august au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1,3% (114 milioane lei), parţial pe fondul efectului de bază din reducerea taxei a 9%.

"De altfel, conform datelor ANAF obţinute de către Consiliul Fiscal, impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al măsurii mai sus menţionate, evaluat potrivit raportărilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scădere cu aproximativ -386,7 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (-55,1% în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior), nivel care nu pare să indice o materializare a aşteptărilor de creştere a conformării voluntare la plată", se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2014.

Pe de altă parte, Guvernul a revizuit în plus, la a doua rectificare bugetară, aprobată marţi, proiecţiile pentru încasările la buget din TVA cu 544,8 milioane lei şi din impozitul pe profit cu 190,5 milioane lei.

Acestea compensează aproape integral revizuirile negative privind estimările de venituri nefiscale, cu 451 milioane lei, sume de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări (-300 milioane lei), precum şi din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (-101,6 milioane lei).

Consiliul Fiscal apreciază că revizuirea în plus a estimărilor Guvernului privind veniturile încasate din TVA este neverosimilă, având în vedere încasările din iulie şi august, după prima rectificare bugetară, fiind mai "prudent" ca proiecţiile pe acest segment să fie reduse cu cel puţin 800 milioane lei.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice a estimat că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici