Croitoru:Dobânzile la credite rămân înalte şi pentru că există "ceva ineficienţă" în sistemul bancar

Băncile nu scad mai repede dobânzile la credite pentru că cererea s-a redus mult şi există "ceva ineficienţă" în sistemul bancar, care nu s-a ajustat la noile condiţii, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care nu vede totuşi necesare disponibilizări în acest sector.

17 afișări
Imaginea articolului Croitoru:Dobânzile la credite rămân înalte şi pentru că există "ceva ineficienţă" în sistemul bancar

Croitoru:Dobânzile la credite rămân înalte şi pentru că există "ceva ineficienţă" în sistemul bancar (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Dobânzile la credite scad mult mai încet decât la depozite. Băncile nu le scad pentru că nu mai au cerere (...) Nu putem nega că există ceva ineficienţă acolo. Cererea a scăzut, dar nu aţi văzut disponibilizări de personal în sistemul bancar, şi nici nu trebuie", a afirmat Croitoru, la emisiunea "După 20 de ani" a Pro TV.

El a arătat că în aceste condiţii băncile trebuie să-şi acopere un anumit nivel de cheltuieli, sugerând că sistemul nu trebuie să facă disponibilizări pentru a putea fi pregătit de reluarea creditării, iar astfel este obligat să-şi acopere costurile temporar din dobânzi mai înalte la credite.

Oficialul BNR nu crede că băncile frânează reluarea creşterii economice, arătând că în orice criză mai întâi ş-a revenit economia şi cu o întârziere de 2-3 trimestre a fost reluată şi creditarea.

El a opinat că România are o bază bună, având în vedere că 65-67% din creditele pentru companii sunt destinate IMM-urilor, dar cele care se finanţează prin bănci reprezintă doar 25% din totalul IMM-urilor.

"Totuşi, 75% din IMM-uri se finanţează din resurse proprii, şi acestea vor susţine reluarea creşterii economice", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici