Cursul BNR a scăzut la 4,487 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele şapte zile

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut marţi cu 3,39 bani, la 4,4870 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele şapte zile, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au crescut, pe fondul unor ordine mai mari de vânzare de euro.

157 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a scăzut la 4,487 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele şapte zile

Cursul BNR a scăzut la 4,487 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele şapte zile (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Rata de schimb a scăzut, astfel, pentru a doua şedinţă consecutiv, după ce joi a urcat la 4,5340 lei/euro, apropiindu-se de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie. Atunci, euro a fost la 4,5535 lei.

O paritate mai redusă decât cea de marţi a fost afişată marţea trecută, când euro a fost la 4,4801 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat marţi un curs de 3,4210 lei/dolar, cu 0,31 bani peste nivelul de vineri, de 3,4179 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de schimb pentru francul elveţian a coborât cu 2,5 bani, la 3,6603 lei/franc, de la 3,6853 lei/franc în sesiunea precedentă.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Piaţa de la Bucureşti a fost închisă luni, cu prilejul sărbătorii Rusaliilor, iar la deschiderea şedinţei de marţi, euro a fost tranzacţionat la 4,53 lei/euro, respectiv cu 0,4 - 0,55 bani peste închiderea sesiunii de vineri, de 4,5245 - 4,5260 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au început să scadă treptat, iar volumele de tranzacţionare au început să crească după prima oră. Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4775 lei/euro, nivelul fiind atins la scurt timp după ora 13:00.

În jurul orei 13:10, euro era cotat de bănci la 4,4800 - 4,4840 lei, respectiv cu 4,2 - 4,5 bani sub închiderea de vineri.

Moneda naţională este, astfel, în creştere cu aproape 1% în raport cu euro raportat la nivelurile închiderii de vineri. În acelaşi timp, monedele statelor din regiune se apreciau cu până la 0,4% în raport cu euro.

"Corecţia de peste 5% a monedei locale de la nivelurile maxime din mai (când cursul a coborât până aproape de 4,3 lei/euro - n.r.) este în continuare mai pronunţată decât cea a monedelor regionale (monedele statelor din regiune - n.r.). Având în vedere acest lucru şi ţinând cont şi de plata licenţelor telecom în valoare de circa 500 milioane euro, scadentă până la finalul lunii iunie şi posibil concentrată în această ultimă săptămână a lunii, credem că sunt şanse ridicate ca leul să se aprecieze şi să rămână stabil dincolo de 4,5/euro în următoarele şedinţe", afirmă analiştii ING Bank într-o notă.

Dobânzile practicate marţi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 4,27% - 4,77% pe an, după ce vineri au fost la 2,26% - 2,76% pe an. Astfel, dobânzile sunt la cele mai reduse niveluri pentru debutul unei perioade de menţinere a rezervelor minime obligatorii din acest an şi arată că băncile dispun de lichidităţile necesare.

Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut foarte uşor, la 4,28% - 4,78% pe an, fiind în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an. În ziua de vineri, dobânzile au fost de 4,23% - 4,73% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici