Datoria publică a României a ajuns în aprilie la 34% din PIB

Datoria publică a României a crescut cu 9 miliarde de lei (2,2 miliarde euro) în aprilie şi a ajuns la 34,07% ca pondere în PIB, în urcare cu patru puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la finele primului trimestru, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

54 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a României a ajuns în aprilie la 34% din PIB

Datoria publică a României a ajuns în aprilie la 34% din PIB (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În termeni nominali, datoria a fost de 173,9 miliarde de lei şi a fost raportată la un PIB de 510,45 miliarde de lei pentru anul 2010.

La finele lunii martie, datoria publică reprezenta 30,6% din Produsul Intern Brut, respectiv 165 miliarde de lei în termeni nominali. În luna martie, datoria a fost raportatã la un PIB estimat la 539 miliarde lei.

Datoria publică guvernamentală ocupă o pondere dominantă în totalul datoriei publice, respectiv 93,85%, în timp ce datoria locală reprezintă doar 6,15%.

Pe tipuri de valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 46,45%, în timp ce 40,5% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 13,06% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni).

În structură, împrumuturile de stat au avut cea mai mare pondere în total, respectiv 39,27%, în timp ce obligaţiunile de stat şi certificatele de trezorerie au avut o pondere cumulată de 34%. Eurobondurile reprezentau 8% din totalul datoriei publice.

Emisiunile de titluri de stat sau de eurobonduri reprezintă una din modalităţile prin care Ministerul Finanţelor finanţează deficitul bugetar, care nu ar trebui să depăşească ţinta negociată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă este de 21,118 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici