Datoria publică a urcat cu aproape 40 de miliarde de lei anul trecut

Datoria publică a României a crescut anul trecut cu aproape 40 de miliarde de lei, ajungând la 29,29% din PIB, în urcare cu aproape opt puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la finele anului 2008, de 21,8% din PIB, reiese din datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

17 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a urcat cu aproape 40 de miliarde de lei anul trecut

Datoria publică a urcat cu aproape 40 de miliarde de lei anul trecut (Imagine: Mediafax Foto)

Pe parcursul anului trecut, datoria publică a crescut de la 109,75 miliarde de lei la 148,05 miliarde de lei.

Ca pondere în PIB, valoarea de la finele anului trecut este similară cu estimarea MFP de la jumătatea lunii decembrie, de 29,9% din PIB.

La calculul datoriei publice, MFP a luat în considerare un nivel al PIB-ului în termeni nominali de 505,5 miliarde de lei pentru anul trecut şi de 503,9 miliarde lei pentru 2008.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, aproape jumătate din datoria publică a României era în lei, respectiv 47,5%, în scădere faţă de ponderea de 59,6% înregistrată la finele anului 2008.

În acelaşi timp, ponderea datoriei publice în euro a crescut semnificativ anul trecut, de la 28,95% din total, la 41,11%, pe seama împrumuturilor externe realizate în ultimul an. Ponderea datoriei publice în alte valute s-a păstrat aproape neschimbată, la 11,39%.

Pe tipuri de instrumente, cea mai mare pondere a datoriei publice era reprezentată de împrumuturi de stat (38%), urmată de certificate de trezorerie, cu o pondere de 17%, şi obligaţiuni de stat (16,8%).

Eurobondurile reprezintă 6,61% din totalul împrumuturilor, în timp ce finanţarea din alte surse are o pondere de 21,47%.

Emisiunile de titluri de stat pe piaţa internă s-au ridicat la 76,1 miliarde de lei anul trecut, ocupând cea mai ridicată pondere în structura împrumuturilor. Împrumuturile de stat s-au ridicat la 37,17 miliarde de lei, respectiv 35,1 miliarde contractate direct, iar 2,07 miliarde de lei au fost împrumuturi garantate de stat.

Şeful misiunii FMI care a evaluat în luna ianuarie acordu stand-by, Jeffrey Franks, declara la finele lunii ianuarie că datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România atât timp cât va fi aplicat un proces de consolidare fiscală prin care să se reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB în 2010, iar apoi acesta va intra în ţinta stabilită prin tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici