Dezastrele din Japonia ar putea împinge economia niponă în recesiune în următoarele luni

Seismul puternic din Japonia, valurile tsunami care au urmat şi accidentul nuclear de la Fukushima ar putea împinge economia niponă în recesiune în următoarele luni, cu o scădere mai accentuată a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul doi, potrivit unui studiu al publicaţiei economice Nikkei.

79 afișări
Imaginea articolului Dezastrele din Japonia ar putea împinge economia niponă în recesiune în următoarele luni

Dezastrele din Japonia ar putea împinge economia niponă în recesiune în următoarele luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezastrele din Japonia au ca efect reducerea semnificativă a încrederii investitorilor, a exporturilor şi consumului intern, menţionează studiul, preluat de AFP. Studiul se bazează pe estimările unor instituţii financiare private importante.

Economiştii estimează că PIB-ul celei de-a treia puteri economice mondiale a scăzut cu 0,6% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior. Pentru perioada aprilie-iunie, analiştii anticipează o scădere economică de 2,6%. Cele mai pesimiste prognoze menţionează un declin al PIB de 7,1% în intervalul iulie-septembrie.

Analiştii apreciază că economia ar putea reîncepe să crească în al treilea trimestru.

"Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca exporturile şi consumul să scadă în continuare între aprilie şi iunie", notează Nikkei.

Economia niponă a scăzut deja în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor statistice oficiale.

Guvernul nipon evaluează la 25.000 de miliarde de yeni (297 miliarde de dolari) costurile dezastrelor care s-au produs pe 11 martie. Această estimare nu ia în calcul impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici