Dezastrul din Japonia este cel mai costisitor din lume, cu pierderi de până la 308 miliarde dolari

Pagubele directe cauzate de cutremurul şi tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridică la 16-25.000 miliarde de yeni (185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.

167 afișări
Imaginea articolului Dezastrul din Japonia este cel mai costisitor din lume, cu pierderi de până la 308 miliarde dolari

Dezastrul din Japonia este cel mai costisitor din lume, cu pierderi de până la 308 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Estimările includ pagubele cauzate reţelelei de drumuri, locuinţelor, fabricilor şi altor elemente de infrastructură. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipsează costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de până acum.

La valoarea maximă, pierderile ar totaliza 6% din Produsul Intern Brut al ţării.

Cifra înaintată de guvern nu include pierderile rezultate din oprirea activităţii economice, ca urmare a întreruperii alimentării cu energie, sau impactul mai amplu al crizei de la centrala nucleară de la Fukushima.

"Impactul sistării alimentării cu energie va fi probabil semnificativ", a declarat reporterilor directorul de analiză macroeconomică al cancelariei premierului, Fumihira Nishizaki.

Într-o conferinţă de presă separată, un membru al conducerii Băncii Japoniei a reluat angajamentul instituţiei de a lua măsurile necesare pentru susţinerea economiei, a treia ca mărime din lume. În primele zile, banca a introdus mii de miliarde de yeni în piaţa financiară niponă şi a accelerat programul de achiziţie de active. Totodată, vineri, instituţia, împreună cu bănci centrale din alte state membre G7, au intervenit coordonat pe piaţa valutară pentru a opri aprecierea yenului, ce ameninţa să destabilizeze economia niponă, dependentă de exporturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici