Directorul Azomureş: Guvernul să subvenţioneze marii consumatori de gaz, altfel ne închidem

Directorul combinatului Azomureş din Târgu Mureş, Mihai Aniţei, spune că Guvernul trebuie să facă demersuri pe lângă CE pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide.

1016 afișări
Imaginea articolului Directorul Azomureş: Guvernul să subvenţioneze marii consumatori de gaz, altfel ne închidem

Directorul Azomureş: Guvernul să subvenţioneze marii consumatori de gaz, altfel ne închidem (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

La şedinţa Comisiei de dialog social convocată pentru luni la Prefectura Mureş de către sindicaliştii din Azomureş, directorul combinatului, Mihai Aniţei, a spus că unitatea se confruntă cu o situaţie "dramatică" în urma liberalizării preţului pe piaţa gazului metan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Aniţei, încă nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă sau mecanismele acesteia, iar în aceste condiţii reprezentanţii industriilor care folosesc gazul metan ca materie primă stau în faţa producătorului şi nu pot negocia.

"Dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili”, a spus Aniţei.

Potrivit acestuia, în baza unui memorandum semnat în 2005 de România cu FMI şi Banca Mondială, care prevede liberalizarea progresivă a preţului la gaz pentru industrie până la sfârşitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, când a început aplicarea acestei prevederi, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47 la sută, iar din luna aprilie ar fi voba de încă 25 la sută. Aniţei a afirmat că, în acest context, piaţa gazului nu este liberă, întrucât combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz şi Petrom, respectiv gazul de import rusesc.

"Dacă noi vom dispărea de pe piaţă, fiţi siguri că preţul îngrăşămintelor va creşte”, a spus Aniţei.

Acesta a adăugat că a propus, la întâlnirile pe care le-a avut în ultimele săptămâni la nivelul Guvernului, o schemă de subvenţionare indirectă, cum se aplică în Europa, prin acordarea de facilităţi fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, precum Azomureş, iar Executivul ar trebui să ia în calcul această variantă şi să obţină acordul Comisiei Europene în acest sens, "dacă vrea să mai aibă industrie”.

"În toată Europa se aplică o subvenţionare indirectă asupra marilor consumatori de gaz. Pentru asta e nevoie de demersuri pe lângă CE, pe care Guvernul trebuie să le înceapă, dacă vrea să mai aibă industrie în următorii ani”, a afirmat directorul combinatului Azomureş.

La aceeaşi întâlnire, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a spus că preţul sub care nu se poate coborî la gaz - de 72 de lei - a fost stabilit de Guvern ca referinţă doar din considerente de taxare, nu pentru că acolo ar fi nivelul pe piaţa liberă.

La rândul său, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a apreciat că aceasta este cea mai gravă situaţie din ultimul an şi jumătate cu care se confruntă judeţul, atât din punct de vedere economic şi de mediu, dar şi social, fiind vizaţi 3.500 de oameni care lucrează pe platforma combinatului. El a adăugat că va încerca să obţină întâlniri, în această săptămână, cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi chiar o vizită a premierului Victor Ponta în judeţ sau în zonă.

Sindicaliştii de la Azomureş susţineau că noul preţ impus la gaz de producători va duce la închiderea producţiei şi trimiterea în şomaj tehnic a circa 3.500 de salariaţi, din care 2.000 sunt angajaţi ai combinatului şi 1.500 ai firmelor către care s-au externalizat activităţi.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitării obţinute de companii ca urmare a liberalizării preţului la gaze, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în aceeaşi zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publică, actul fiind publicat luni în Monitor. Noua formulă de calcul este aplicată de la 1 aprilie.

În proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor la 26 martie şi aprobat în aceeaşi zi de Guvern se arată că va fi păstrată impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbată formula de calcul a acestora din urmă, întrucât în legislaţia în vigoare nu se precizează că volumele de gaze naturale din producţia internă vândute consumatorilor noncasnici se referă la cei din piaţa reglementată.

Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din aceste venituri suplimentare.

La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici