Erste nu mai poate fi obligată să listeze BCR dacă preia participaţia de la un singur SIF

Erste nu mai poate fi obligată să listeze BCR dacă preia participaţia de la un singur SIF, întrucât potrivit acordului semnat în 2009 cotarea la bursă este imperativă doar la solicitarea comună a celor cinci societăţi de investiţii, potrivit directorului financiar al Erste Grup, Manfred Wimmer.

174 afișări
Imaginea articolului Erste nu mai poate fi obligată să listeze BCR dacă preia participaţia de la un singur SIF

Erste nu mai poate fi obligată să listeze BCR dacă preia participaţia de la un singur SIF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă Erste va trebui să listeze BCR în cazul în care va semna doar cu o societate de investiţii, iar celelalte patru vor solicita cotarea băncii româneşti, Wimmer a răspuns: "nu vor mai fi cinci SIF-uri, deci nu".

Potrivit acordului de amânare a listării BCR, semnat în august 2009 de Erste cu SIF-urile, grupul austriac este obligat să coteze banca românească la bursă doar dacă cele cinci SIF-uri cer împreună listarea, sau dacă Erste se înţelege în acest sens cu trei societăţi de investiţii financiare.

"Vom merge înainte cu orice SIF (care va semna pentru vânzarea acţiunilor BCR - n.r.). Noi am vrut să semnăm nu doar cu un SIF, am vrut să mergem cu toate cinci. La început aşa a fost, dar apoi au mai rămas împreună doar patru. Cei care nu semnează rămân acţionari, nu vor avea altă ofertă şi nici nu vor putea participa la programul destinat salariaţilor", a afirmat Wimmer, vineri, într-o conferinţă de presă.

Erste a anunţat miercuri seara că a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia) pentru preluarea unui pachet reprezentând 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzacţiilor prin care grupul austriac preia acţiunile este de 435 milioane de euro.

Dacă Erste preia doar acţiunile de la un SIF, participaţia sa creşte la peste 75%, nivel de la care poate adopta singură orice decizie în AGA de la BCR, inclusiv majorarea capitalului social.

Acordul convenit prevede ca SIF-urile participante să renunţe la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale. Erste a menţionat că şi SIF Moldova poate subscrie la acord.

Wimmer a precizat, vineri, că tranzacţia prin care Erste ar cumpăra acţiunile BCR de la SIF-uri elimină posibile capcane ale unei listări, cum ar fi lichiditatea probabil redusă a acţiunilor BCR, care va duce şi la un discount al preţului.

"În contextul actual, în Europa şi în lume, în general, suntem într-o situaţie în care există o problemă de îndatorare, care afectează acţiunile din sectorul bancar. Nu mă pot gândi la listarea unei bănci, într-o ţară care încă suferă şi se recuperează mai lent. România este în această situaţie. Din punctul meu de vedere listarea n-ar fi posibilă în aceste condiţii. Minim doi ani trebuie să treacă astfel încât condiţiile de piaţă să fie bune pentru listare. Dacă listam BCR în 2009 ar fi fost un dezastru. Am fost de acord cu SIF-urile să amânăm listarea", a afirmat Wimmer.

El a adăugat că ratarea listării poate afecta imaginea unei bănci.

"BCR este o bancă importantă. În plus, dacă listam BCR era clar pentru toţi investitorii că sunt cinci acţionari mari care vor să iasă, să vândă, iar asta sigur ducea la un preţ mai mic. Ar dura luni sau ani până SIF-urile ar ieşi, deci nu am vedea o evaluare bună a acţiunii decât peste câţiva ani", a continuat oficialul Erste.

Totodată, un alt argument împotriva listării BCR ar fi, în opinia lui Wimmer, chiar dimensiunea redusă a Bursei de Valori Bucureşti, piaţă care în opinia oficialului Erste are trebui reformată.

"Au fost multe comentarii de regret din punctul de vedere al Bursei de Valori la Bucureşti că a ratat o oportunitate majoră cum era listarea BCR. Nu împărtăşesc acest regret. În plus, acţiunile Erste sunt listate la BVB (...) Şi Fondul Proprietatea vrea să se listeze pe o piaţă externă. Şi acesta este un indiciu", a mai spus Wimmer.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani. Potrivit înţelegerii din 2009, intrarea BCR la bursă este posibilă doar dacă toate cele cinci SIF-uri solicită listarea sau Erste cade de acor cu trei dintre acestea. Oficialii Erste au declarat de mai multe ori că nu doresc listarea BCR.

O firmă deţinută integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding, controlează 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,12% din acţiuni.

Erste a fost asistată în negocierile cu SIF-urile de o echipă de avocaţi din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sub coordonarea lui Ştefan Damian, Deputy Managing Partner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici