Euler Hermes: Pandemia ar putea amâna trecerea României în rândul economiilor cu venituri mari

Îniţial se prognoza că România va face tranziţia către grupul ţărilor cu venituri medii mari cel târziu în 2026, dar criza provocată de Covid-19 întârzie în acest moment prognoza cu încă un an, arată o analiză Euler Hermes.

1441 afișări
Imaginea articolului Euler Hermes: Pandemia ar putea amâna trecerea României în rândul economiilor cu venituri mari

Euler Hermes: Pandemia ar putea amâna trecerea României în rândul economiilor cu venituri mari

Întârzieri sunt aşteptate şi în Ungaria, noua prognoză fiind în 2027, faţă de 2025 anterior pandemiei, dar şi în Letonia, din 2022 până în 2025.

Potrivit analizei, pandemia a generat o creştere a inegalităţii veniturilor între ţările bogate şi cele sărace deoarece acestea din urmă au mai puţine politici de atenuare a impactului crizei şi, totodată, un acces limitat la vaccinuri. În plus, pandemia a accelerat tendinţele structurale pe termen lung care nu vor fi favorabile multor economii emergente. În lumea post-Covid-19, avantajele comparative ale forţei de muncă relativ ieftine - pe care s-a bazat în primul rând creşterea pieţelor emergente şi a celor globale – ar conta mai puţin. În acest context, calea către statutul de ţară cu venit ridicat ar putea deveni mai lungă şi mai dificilă pentru aceste ţări.

Pentru a analiza potenţialele efecte pe termen lung asupra venitului pe cap de locuitor, analiştii Euler Hermes au acordat atenţie sporită riscului unei „capcane cu venituri medii”.

Pe baza previziunilor de creştere economică pe termen lung pre-criză şi post-criză, analiştii prognozează că până în 2029, Ungaria, România şi Letonia vor avea o tranziţie întârziată de câţiva ani, deşi prezenţa lor în UE va preveni intrarea în capcana veniturilor medii.

România a înregistrat o creştere constantă a venitului pe cap de locuitor până în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici