Eurostat anunţă că prosperitatea curge pe Dâmboviţa: în 2022, România a fost fruntaşă în Europa la creşterea salariilor

România a fost anul trecut una dintre ţările europene cu cea mai mare creştere a salariilor, de 12,3%, faţă de media UE de 4,4%, fiind devansată doar de Ungaria, Bulgaria şi Lituania, potrivit datelor Eurostat, scrie Ziarul Financiar.

133 afișări
Imaginea articolului Eurostat anunţă că prosperitatea curge pe Dâmboviţa: în 2022, România a fost fruntaşă în Europa la creşterea salariilor

Eurostat anunţă că prosperitatea curge pe Dâmboviţa: în 2022, România a fost fruntaşă în Europa la creşterea salariilor

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a încheiat anul 2022 cu un sa­lariu mediu net de 4.398 de lei, o creştere de 13,4% în decem­brie 2022 faţă de de­cembrie 2021.

În acelaşi timp, rata a­nua­lă a inflaţiei a ajuns la 16,4% în ultima lună din anul trecut, înghiţind astfel din nou creşte­rile salariale efectuate de companiile de pe piaţa locală.

În Uniunea Europeană, venitul mediu orar a fost în 2022 de 22,9 euro şi de 25,5 euro în zona euro.

Ungaria a avut cea mai mare creştere faţă de 2021, de 16,4%, urmată de Bulgaria, cu 15,5%, şi Lituania, cu 13,4%. Pe locul cinci s-a aflat Polonia, cu 11,7%.

Cele mai mici rate de creştere au fost raportate de Danemarca (2,2%), Finlanda, Malta şi Italia (2,3%).

La nivelul Uniunii Europene, salariile şi veniturile orare s-au majorat cu 4,6% în industrie, cu 5,2% în construcţii şi cu 5% în servicii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici