Experţi FMI: Datoria guvernamentală brută a României va urca în acest an de la 35,2% din PIB la 37,8%

Datoria guvernamentală brută a României va creşte în acest an de la 35,2% în 2010 la 37,7% din PIB, iar în următorii trei ani se va menţine la un nivel relativ constant, potrivit raportului bianual "Fiscal Monitor" al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

200 afișări
Imaginea articolului Experţi FMI: Datoria guvernamentală brută a României va urca în acest an de la 35,2% din PIB la 37,8%

Experţi FMI: Datoria guvernamentală brută a României va urca în acest an de la 35,2% din PIB la 37,8% (Imagine: Shutterstock)

Datoria brută va avea o tendinţă uşor descrescătoare, astfel încât în 2012 va fi de 37,7%, iar în anul următor de 37,5%.

Prin datorie guvernamentală brută autorii raportului definesc toate obligaţiile financiare viitoare, constând în dobânzi şi/sau principal, către creditori.

În acestea sunt incluse datoriile sub formă de drepturi speciale de tragere, sau cele precum obligaţiuni, împrumuturi, asigurări, pensii şi scheme de garantare.

Raportul nu conţine date referitoare la datoria guvernamentală netă a României, din care sunt excluse activele financiare, spre exemplu fondurile de asigurări sociale.

Pe de altă parte, în raport se precizează că termenul de datorie publică este mai cuprinzător, şi include debitele companiilor publice şi ale băncii centrale.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimează că datoria publică totală va ajunge la sfârşitul acestui an la 39,5% din PIB, faţă de 37,9% din PIB în 2010, urmând ca ponderea acesteia să scadă la 38,8% din PIB în 2012 şi la 37,3% în 2013.

Potrivit Finanţelor, datoria publică locală în perioada menţionată se va contracta de către unităţile administrativ-teritoriale cu respectarea limitelor anuale stabilite prin Strategia fiscal-bugetară, respectiv 1,4 miliarde de lei pentru 2011 şi 2012 şi 1,2 miliarde de lei pentru 2013.

În ceea ce priveşte nivelul datoriei publice guvernamentale (datorie publică - datorie locală), de 35,6% la finele anului trecut, Finanţele estimează că acesta va urca la 37% în 2011, urmând să se reducă în 2012 şi 2013 la 36,3%, respectiv 34,9% din PIB.

Autorii raportului FMI se aşteaptă în acest an ca România să înregistreze un deficit bugetar de 4,4% din PIB, urmat de 3% anul viitor şi 2,9% în 2013.

Cheltuielile bugetare vor scădea în acest an de la 39,4% din PIB la 37,7%, iar în 2012 vor coborî la 36,7% din PIB.

Veniturile bugetare vor urca de la 32,8% din PIB anul trecut la 33,3% în acest an, urmând să ajungă în 2012 la 33,7% din PIB.

Potrivit raportului, România se află astfel printre ţările care vor înregistra în acest an o creştere a datoriei şi o scădere a deficitului bugetar. Între aceste state se numără Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Ucraina şi Kenya.

Analiza menţionează totodată că, între ţările din Europa emergentă, în România, Bulgaria, Letonia şi Lituania au avut loc ajustări bugetare semnificative.

În Ungaria, FMI anticipează o creştere a deficitului structural, care exclude majorările de natură excepţională ale veniturilor.

Pentru Rusia, raportul notează că îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice se datorează creşterii semnificative a preţurilor gazelor şi petrolului, dar şi măsurilor discreţionare de consolidare bugetară.

Publicaţia "Fiscal Monitor" prezintă punctul de vedere al autorilor raportului şi nu trebuie considerat drept poziţia oficială a FMI, sau a conducerii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici