Exportatorii români vor să participe la reconstrucţia Japoniei

Exportatorii români au format la nivelul Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) o celulă de intervenţie, care să sprijine reconstrucţia din Japonia, firmele locale putând furniza, potrivit estimărilor ANEIR, materiale din lemn de circa 200 milioane dolari.

35 afișări
Imaginea articolului Exportatorii români vor să participe la reconstrucţia Japoniei

Exportatorii români vor să participe la reconstrucţia Japoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În parteneriat cu Departamentul de Comerţ Exterior din România, cu Ambasada României din Tokio, Ambasada Japoniei din Bucureşti, JETRO şi alte structuri asociative private japoneze, ANEIR a luat iniţiativa transmiterii unei oferte de produse româneşti din domeniul materialelor de construcţii din lemn, de maximă necesitate în această perioadă în localităţile distruse. În paralel sunt identificaţi posibilii furnizori de asemenea produse din România, care şi-au manifestat disponibilitatea restructurării activităţii prin organizarea de schimburi prelungite sau suplimentare de lucru ori de amânare a comenzilor în derulare cu partenerii din alte ţări (cu acordul acestora) pentru a da prioritate livrărilor către firmele japoneze", se arată într-un comunicat al ANEIR.

ANEIR aşteptă cererile membrilor Asociaţiei importatorilor de lemn din Japonia pentru a vedea care sunt produsele de care este nevoie pentru reconstrucţie.

"Imediat după ce se vor perfecta parametrii tehnico-economici şi financiari ai colaborării (inclusiv cu sprijinul Eximbank) se vor expedia rapid toate tipo-dimensiunile solicitate, fiind deja atenţionaţi asupra exigenţelor calitative deosebite ale utilizatorilor japonezi", se menţionează în comunicat.

Din primele estimări, ANEIR apreciază că furnizorii români ar putea livra materiale de construcţii din lemn, îndeosebi din răşinoase, în sumă de circa 200 milioane de dolari.

Japonia a fot afectată la 11 martie de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami.

Guvernul japonez estimează că pagubele directe cauzate de cutremurul şi tsunami-ul care au devastat nord-estul ţării se ridică la 185-308 miliarde dolari, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici