Fed menţine pentru cel puţin doi ani măsurile de stimulare economică

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat, marţi, că va menţine politicile de stimulare pentru cel puţin încă doi ani, într-un efort de a susţine economia şi pieţele globale încă fragile.

446 afișări
Imaginea articolului Fed menţine pentru cel puţin doi ani măsurile de stimulare economică

Fed menţine pentru cel puţin doi ani măsurile de stimulare economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este însă neclar dacă decizia, care nu implică un angajament privind noi fonduri pentru cumpărarea de obligaţiuni, va fi suficientă pentru a oferi un punct de sprijin bursei din Statele Unite, după ce acestea au pierdut 15% în ultimele două săptămâni.

Creşterea economică a SUA se dovedeşte considerabil mai slabă decât aşteptările, indicând că inflaţia, care s-a temperat recent, va rămâne sub control în viitorul previzibil, menţionează Fed.

"Fed anticipează că situaţia economică, incluzând o rată redusă de utilizare a resurselor şi o perspectivă pentru inflaţie temperată pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scăzut al ratelor la fondurile federale cel puţin până la mijlocul anului 2013", se arată într-un comunicat al Fed.

Dobânda de politică monetară a băncii central americane se află la un minim istoric, în banda de variaţie 0-0,25%.

Fed a reafirmat şi politica de a reinvesti fondurile unui portofoliu de obligaţiuni, fără să ofere detalii.

Decizia Fed vine într-un moment de instabilitate pe pieţele de capital, cauzat de amplificarea temerilor privind riscurile la adresa economiei mondiale, după retrogradarea ratingului Statelor Unite de către agenţia Standard & Poor's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici