Financial Times: Programul FMI în România nu a fost "un mare succes"

Programul Fondului Monetar Internaţional în România nu a fost "un mare succes", economia scăzând în 2009 cu 7%, se arată într-o analiză a cotidianului britanic Financial Times privind oportunitatea ca Fondul să fie implicat şi într-un program de sprijinire a Greciei.

19 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Programul FMI în România nu a fost "un mare succes"

Financial Times: Programul FMI în România nu a fost "un mare succes" (Imagine: Mediafax Foto)

"În România, rezultatul nu a fost un mare succes. Economia s-a contractat cu 7%", notează FT.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, este de 19,95 miliarde euro.

În lunile mai şi septembrie FMI a virat primele două tranşe din împrumut, de 4,8 miliarde euro, respectiv 1,85 miliarde euro. Următoarele două tranşe, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de euro, vor fi puse la dispoziţie până la finele lunii februarie.

Spre deosebire de România, în Ungaria măsurile sprijinite de FMI au condus la reducerea deficitului bugetar, iar ministrul de Finanţe a anunţat, în ianuarie, că ţara nu mai are nevoie de ajutorul instituţiei internaţionale, potrivit sursei citate.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Fondul a mai intervenit şi în sprijiniul Letoniei.

Implicarea FMI într-un proces de salvare al Greciei ar fi mai dificilă decât în cazul statelor nou intrate în Uniunea Europeană din estul Europei, consideră FT, fondurile şi plusul de credibilitate pe care le poate aduce trebuind analizate în raport cu semnalul negativ pe care îl trimite implicarea unei instituţii internaţionale.

Cu excepţia Islandei, singurele două state occidentale care au apelat la ajutorul FMI au fost Marea Britanie şi Italia în anii '70, iar "stigmatul" acestor intervenţii este reflectat în reticenţa liderilor europeni de a accepta o implicare a Fondului în Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici