Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene

România se află pe locul 11 în rândul a 36 de ţări emergente la nivel mondial evaluate de Fitch Ratings în funcţie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasată între ţările europene aflate în treimea cea mai vulnerabilă a clasamentului.

1348 afișări
Imaginea articolului Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene

Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene (Imagine: Shutterstock)

Fitch nu anticipează o criză a pieţelor de capital similară cu cea din perioada 2008-2009, dar consideră că criza din zona euro are capacitatea să amplifice temerile investitorilor şi reticenţa la risc, se arată într-un raport bianual al agenţiei de evaluare financiară referitor la perspectivele economiei mondiale.

La realizarea clasamentului, Fitch a luat în considerare principalele canale de contagiune, respectiv comerţul, finanţarea externă, situaţia din sistemul financiar, inflaţia şi datoriile guvernamentale, şi a calculat un scor general pe ţară.

România are un risc ridicat numai în privinţa expunerii la băncile din zona euro şi riscuri medii în cazul expunerii la exporturile în zona euro, necesarul brut de finanţare externă, ponderea datoriilor externe în totalul datoriilor guvernamentale şi inflaţie.

Riscurile României sunt reduse în privinţa dependenţei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale în PIB şi a unui indice privind situaţia din sistemul financiar, care include raportul dintre împrumuturi şi depozite, creşterea reală a creditării şi raportul dintre credite şi PIB.

Singurele ţări din afara Europei plasate în prima treime a topului sunt Vietnam, aflată pe primul loc, Tunisia pe 3 şi Maroc pe poziţia 12.

Pe locul al doilea se află Ungaria, unde datoria publică ridicată şi politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat încrederea investitorilor şi au obligat autorităţile să înceapă negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenţă.

Celelalte ţări europene considerate de Fitch mai expuse decât România la criza din zona euro sunt Letonia, aflată pe locul 4, urmată în ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Croaţia.

Fitch a precizat că cele mai rezistente state la criza din zona euro provind din Asia şi Orientul Mijlociu.

În iulie, Fitch a îmbunătăţit ratingul României de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandată pentru investiţii, după ce a retrogradat calificativul cu două trepte în 2008, în timpul crizei financiare mondiale.

Agenţia a menţionat în raport că economia României a revenit la creştere, tendinţa de scădere a deficitului bugetar s-a consolidat, iar guvernul a propus pentru 2012 reducerea acestuia la 1,9% din PIB.

Majoritatea monedelor ţărilor europene emergente sunt supuse unor presiuni considerabile, din cauza legăturilor strânse cu zona euro, ceea ce a crescut probabilitatea majorărilor dobânzilor cheie, excepţie făcând România şi Serbia, care au operat reduceri.

Între cele mai vulnerabile state la finanţarea externă sunt Ucraina, Polonia şi Ungaria, potrivit Fitch.

Agenţia a revizuit în acest an în scădere perspectivele a şapte ratinguri suverane din regiune, respectiv Ungaria, Ucraina, Turcia, letonia, Lituania, Bulgaria şi Cehia.

Stabilitatea din Polonia, unde guvernul Platformei Civice a anunţat în octombrie un program ambiţios de reformă şi consolidare fiscală, contrastează cu fragilitatea situaţiei din Ungaria, se arată în raport.

În noiembrie, Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului "BBB-" al Ungariei.

Agenţia menţionează că intervenţia guvernului ungar de a susţine deţinătorii de credite în valută în detrimentul băncilor este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri neortodoxe luate de Executivul de la Budapesta.

Acest factor negativ se adaugă faptului că Ungaria este una dintre cele mai expuse ţări la neîncrederea investitorilor, din cauza deţinerilor mari de obligaţiuni guvernamentale ale acestora şi a necesarului mare de finanţare externă a ţării.

Guvernul ungar a fost nevoit să ceară FMI un împrumut preventiv, la 18 luni după ce a încheiat un program stand-by, în iulie 2010.

Fitch avertizează că înrăutăţirea crizei din zona euro începând din iulie reprezintă un şoc negativ semnificativ pentru economia uniunii monetare şi sectorul financiar, cu consecinţe negative pentru profilul suveran de creditare al regiunii dar şi al statelor din afara ei.

În absenţa unei soluţii cuprinzătoare, agenţia se aşteaptă la continuarea crizei, punctată cu episoade de instabilitate severă pe piaţa financiară.

Fitch a revizuit recent estimarea de creştere economică pentru zona euro de la 1,6% la numai 0,4% în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici