FMI se alătură criticilor SUA privind politicile economice ale Germaniei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a alăturat Trezoreriei SUA criticând Germania pentru politicile economice de încurajare a exporturilor şi stimulare insuficientă a consumului, despre care afirmă că împiedică o recuperare mai rapidă a ţărilor europene lovite de criza datoriilor.

499 afișări
Imaginea articolului FMI se alătură criticilor SUA privind politicile economice ale Germaniei

FMI se alătură criticilor SUA privind politicile economice ale Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La scurt timp după ce Trezoreria a afirmat într-un raport că excedentele comerciale ale Germaniei afectează recuperarea economică în Europa şi la nivel global, David Lipton, prim-adjunctul directorului general al FMI, a cerut de asemenea executivului de la Berlin să reducă surplusul comercial la "un nivel adecvat" pentru a ajuta alte state din zona euro să-şi diminueze deficitele, potrivit Bloomberg.

"Reducerea deficitelor excesive din zona euro pur şi simplu nu poate avea loc decât dacă scad şi excedentele", a spus Lipton, într-un discurs la Academia Americană din Berlin.

Divergenţele privind influenţa Germaniei în politicile economice ale Europei, precum şi în alte regiuni, se suprapun scandalului diplomatic cauzat de dezvăluirile că SUA şi-au spionat aliaţii, inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel.

Lipton a cerut Germaniei să "privească imaginea de ansamblu la nivel global" în stabilirea politicilor. Cea mai mare economie din Europa, a fost anul trecut al treilea mare exportator la nivel global, cu livrări la extern de peste 1.360 de miliarde de euro.

Oficialii germani resping criticile Trezoreriei, afirmând că aceastea nu sunt justificate.

"Nu există dezechilibre în Germania care să necesite o corectare a politicilor noastre fiscale şi economice, adecvate susţinerii creşterii", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Berlin.

FMI nu cere Germaniei să-şi schimbe modelul economic, ci doar să aducă cererea de consum în echilibru cu exporturile, prin încurajarea creşterii salariilor şi investiţii, a spus Lipton.

Germania a înregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare începând din 1950. Surplusul reprezintă însă 6,3% din PIB, în limita de 6,5% considerată acceptabilă de către FMI. Aproape 70% din exporturile Germaniei au avut ca destinaţie ţări europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici