FMI: Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 mld.dolari

Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 de miliarde de dolari, cea mai acută nevoie de fonduri fiind înregistrată de instituţiile de credit din Irlanda şi Germania, a anunţat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).

29 afișări
Imaginea articolului FMI: Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 mld.dolari

FMI: Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 mld.dolari (Imagine: Shutterstock)

"Această nevoie de fonduri a băncilor se suprapune unui necesar mai ridicat de refinanţare al statelor, intensificând competiţia pentru resurse financiare limitate", se arată într-un raport al FMI privind stabilitatea sistemului financiar mondial.

Băncile din Europa au nevoie de rezerve mai mari de capital pentru a redobândi încrederea investitorilor şi pentru a reduce riscul unei noi crize financiare, consideră analiştii Fondului.

Per ansamblu, stabilitatea sistemului financiar mondial s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, iar principala provocare în următoarea perioadă va fi finanţarea băncilor şi statelor, mai ales în statele vulnerabile din zona euro.

Instituţiile financiare din SUA şi-au constituit rezerve de capital în 2009, după o serie de teste de stres derulate de autorităţi, în timp ce în Europa băncile trebuie să atragă "un volum semnificativ de capital" pentru a redobândi accesul pe pieţele financiare, notează Fondul.

Băncile europene nu vor reuşi să obţină toate fondurile necesare de pe pieţele financiare, iar în unele situaţii vor trebui folosiţi bani publici, se arată în raport. De asemenea, instituţiile de credit ar putea diminua dividendele, păstrând o parte mai mare din profit.

Datoriile statelor sunt în general ridicate şi au o tendinţă ascendentă în multe economii avansate. FMI a reluat avertismentul că SUA şi Japonia se confruntă cu o dinamică periculoasă a datoriilor.

În acest an, Japonia şi Statele Unite au de rostogolit cele mai mari datorii, ca procent din PIB, dintre economiile avansate, respectiv 56% şi 29%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici