FT: Marea Britanie se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor şi autostrăzilor

Guvernul britanic se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor naţionale şi autostrăzilor, o premieră pentru Marea Britanie, pentru a atrage astfel investiţii din sectorul privat în infrastructură şi pentru a reduce deficitul bugetar, potrivit Financial Times (FT).

185 afișări
Imaginea articolului FT: Marea Britanie se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor şi autostrăzilor

FT: Marea Britanie se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor şi autostrăzilor (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Premierul David Cameron consideră că schimbarea modelului de operare şi finanţare a drumurilor poate debloca "investiţii private la scară largă", din partea unor fonduri suverane de investiţii, fonduri de pensii şi alte tipuri de investitori.

"Trebuie să luăm în calcul abordări inovatoare faţă de chestiunea finanţării drumurilor naţionale, pentru a creşte investiţiile şi a reduce congestia", spune Cameron într-un proiect care urmează să fie prezentat luni, citat de FT.

Oficialul va reitera promisiunea guvernului de a nu introduce taxe pe drumurile existente, propunere criticată dur în 2007 de opinia publică, când a fost adusă în discuţie de Tony Blair.

Taxarea noilor drumuri rămâne însă în discuţie, inclusiv în cazul unor extensii sau modernizări ale celor mai congestionate autostrăzi.

Cameron consideră că privatizarea industriei apei de către Margaret Thatcher, în anii '80, ar putea fi un model pentru sectorul drumurilor şi autostrăzilor, care ar putea deveni practic "utilităţi reglementate".

"De ce alte forme de infrastructură, spre exemplu apa, pot fi finanţate de capital din sectorul privat prin companii de utilităţi deţinute privat şi reglementate independent, în timp ce drumurile Marii Britanii trebuie finanţate de la bugetul public?", se întreabă Cameron în documentele citate de FT.

Premierul a cerut Trezoreriei şi ministerului Transporturilor să prezinte până în toamnă variante de privatizare a drumurilor. Ministrul Finanţelor, George Osborne, preferă ca reţeaua de drumuri să fie concesionată pe termen lung, pentru a permite guvernului să evite folosirea termenului "privatizare".

Companiile ar trebui să liciteze pentru astfel de concesiuni şi să adminsitreze drumurile şi autostrăzile mai eficient decât o face statul.

Pentru început ar fi vizate drumuri şi autostrăzi reprezentând 3% din sistemul naţional, administrate în prezent de o agenţie naţională, cu un buget anual de un miliard de lire sterline.

Companiile ar trebui să stabilească împreună cu statul planuri de investiţii şi ţinte de performanţă şi vor beneficia de o sursă garantată de venituri, probabil prin încasarea unui procentaj din taxa anuală de acciză pe autovehicule, prin care guvernul de la Londra încasează 6 miliarde de lire pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici