GALERIE FOTO Cluj: Fermă de legume organice pe 3,5 de hectare, produsele sunt livrate gratuit acasă

Un întreprinzător care se ocupa de producţia de sere şi solarii a pus bazele unei ferme de legume organice pe un teren de 3.5 hectare situat într-un sat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Aici se cultivă peste 30 de legume şi fructe care sunt livrate gratuit la domiciliul clienţilor.

3468 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Cluj: Fermă de legume organice pe 3,5 de hectare, produsele sunt livrate gratuit acasă

Cluj: Fermă de legume organice pe 3,5 de hectare, produsele sunt livrate gratuit acasă

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Liviu Baltă, investitorul Colina Farms, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pentru a avea la fermă apă de calitate, necontaminată, necesară irigării culturilor, s-a forat la peste 100 de metri adâncime.

”Am înfiinţat anul trecut pe o suprafaţă de 3,5 hectare din satul Băbuţiu, situat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, o fermă de legume organice, crescute fără chimicale. Folosim doar seminţe organice şi îngrăşăminte bio, iar pentru a avea apă de calitate, curată, necontaminată, necesară irigării culturilor, s-a forat la peste 100 de metri adâncime. S-au făcut studii şi s-a concluzionat că apa are o calitate deosebită, la fel ca şi solul, un cernoziom cu o concentraţie mare de nutrienţi organici. Toate detaliile sunt controlate, de la temperatură, la umiditate, astfel că lucrăm cu un soft de urmărire a productivităţii culturilor. De asemenea, am folosit aproape 8 kilometri de folie de mulcire, care opreşte dezvoltarea buruienilor”, a spus Baltă.

Potrivit acestuia, ferma mai are şi două sere moderne, încălzite, de 900 de metri pătraţi şi o răsadniţă cu mese de cultură care se întinde pe o suprafaţă de 240 de metri pătraţi, iar pentru monitorizarea pesticidelor din sol şi din legume se lucrează cu un laborator al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca.

”Din 2010 am înfiinţat o fabrică de sere şi solarii, care a ajuns cel mai important producător din România şi, astfel, am interacţionat cu sute de fermieri, care produceau şi organic, şi cu pesticide. Am văzut de ce falimentau mulţi dintre ei, de ce reuşeau puţini dintre ei, şi atunci m-am gândit că în zona Clujului nu prea există o astfel de fermă şi ar trebui să înfiinţez una, lucru care s-a şi întâmplat în 2016. L-am cooptat aici, ca tehnolog principal, pe Viorel Tămaş, care este specialistul fermei”, a explicat Liviu Baltă.

În cadrul fermei lucrează şase angajaţi, la care se adaugă zilieri în momentele de vârf de sezon, munca fiind, în cea mai mare parte, manuală.

Aici sunt cultivate peste 30 de tipuri de legume şi fructe, de la cele clasice - ceapă, salată, usturoi, măcriş, pătrunjel, ţelină, ridichi, roşii, morcovi, fasole, castraveţi, ruccola, ardei, zmeură, mure, până la până la cele recomandate de nutriţionişti, cum sunt salata Kale, salata asiatică Pak – choi, tarhon, creson, iarba de grâu, broccoli.

”Ne-am dorit să oferim clienţilor doar produse sănătoase, naturale, organice şi care au un gust autentic, savuros. De aceea sunt şi foarte apreciate”, a spus Liviu Baltă.

Colina Farms are peste 100 de clienţi din Cluj-Napoca şi Floreşti care primesc, săptămânal, la domiciliu sau la birou, cutii speciale cu 7 – 9 produse, în funcţie de sezon, care sunt de două tipuri, Green Box – pentru 1 – 2 persoane, şi Green Box Maxi – pentru 2 – 3 persoane, capacitatea maximă a fermei fiind de 250 de clienţi. Transportul produselor este gratuit.

În această vară, ferma va inaugura o zonă de picnic unde clienţii voluntari vor putea să consume legumele îngrijite şi culese personal de ei, şi va deschide primul magazin de legume, verdeţuri şi smoothies-uri din legume şi verdeţuri într-un centru comercial din Cluj-Napoca.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici