General Electric vrea să preia Alstom într-o tranzacţie de 13 miliarde dolari

Grupul american General Electric (GE) discută preluarea companiei franceze Alstom într-o tranzacţie de 13 miliarde dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

323 afișări
Imaginea articolului General Electric vrea să preia Alstom într-o tranzacţie de 13 miliarde dolari

General Electric vrea să preia Alstom într-o tranzacţie de 13 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GE, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale la nivel global, a acumulat rezerve de 57 miliarde dolari în afara Statelor Unite, pe care intenţionează să le utilizeze pentru a finanţa preluarea Alstom, potrivit Bloomberg.

Alstom este unul dintre cei mai mari jucători în industria grea europeană, producând numeroase echipamente şi instalaţii, de la trenuri la centrale electrice.

Acordul între GE şi Alstom, producătorul trenurilor TGV, ar putea fi anunţat încă din această săptămână, potrivit surselor citate.

Acţiunile grupului francez au deschis joi dimineaţă în creştere cu 16%.

Alstom a precizat joi, într-un comunicat, ca reacţie la informaţiile apărute în presă, că nu are cunoştinţă despre vreo ofertă publică lansată pentru acţiunile companiei.

"Grupul analizează permanent opţiunile strategice pentru afacerile sale", se spune în comunicat.

General Electric a încheiat anul 2013 cu venituri de 146 miliarde de dolari, în stagnare faţă de 2012, şi un profit net de 14 miliarde de dolari, în creştere cu 3%.

Alstom, care va raporta în luna mai rezultatele financiare pentru anul financiar 2013-2014, încheiat la 31 martie, a înregistrat în anul fiscal anterior venituri totale de 20,2 miliarde euro, în urcare cu 2%, şi un profit net de 802 milioane euro, în creştere cu 10%.

GE a acumulat până la finele anului trecut rezerve de 89 miliarde de dolari, din care 57 miliarde de dolari în afara SUA.

Companiile americane evită să repatrieze rezervele acumulate din afacerile din afara Statelor Unite din cauza taxei de 35% pe profit percepută de guvernul american.

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din lume, a purtat discuţii pentru preluarea companiei farmaceutice britanice AstraZeneca, au afirmat anterior surse apropiate situaţiei. Pfizer a acumulat, până la finele lunii martie, rezerve de 69 miliarde de dolari în afara SUA, potrivit datelor Bloomberg. AstraZeneca are o capitalizare de piaţă de 51 miliarde lire sterline (86 miliarde de dolari).

Companiile americane multinaţionale au acumulat rezerve de 1.950 miliarde de dolari în afara SUA până la finele anului trecut, în urcare cu 11,8% faţă de 2012, potrivit datelor Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici