Grecia este aproape de un nou împrumut extern, de 60 mld. euro

Grecia este aproape de încheierea unui acord cu UE şi FMI pentru un împrumut suplimentar de 50-60 miliarde euro pentru acoperirea deficitului de finanţare din următorii doi ani, angajându-se în schimb la privatizări "curajoase", scriu miercuri ziarele elene, preluate de Reuters.

463 afișări
Imaginea articolului Grecia este aproape de un nou împrumut extern, de 60 mld. euro

Grecia este aproape de un nou împrumut extern, de 60 mld. euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grecia, cu o datorie publică de circa 143% din PIB (328,5 miliarde euro) la sfârşitul anului trecut, se confruntă cu costuri de împrumut prohibitive şi nu va reuşi să revină pe pieţele financiare anul viitor, aşa cum prevede acordul încheiat cu un an în urmă cu instituţiile financiare internaţionale pentru un împrumut de urgenţă de 110 miliarde euro.

Astfel, ţara va avea nevoie de un "plan B" pentru a acoperi datoriile ajunse la maturitate în 2012.

Oficialităţile de la Atena au dezminţit marţi zvonurile că negociază un nou acord de finanţare externă, de 60 miliarde euro, cu UE şi FMI. Costurile de împrumut ale statului elen au făcut un nou salt, din cauza temerilor că guvernul ar putea fi nevoti să restructureze datoria fără o nouă rundă de sprijin de la UE.

Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, a declarat că nu s-a ajuns la o decizie privind cuantumul sau forma unui eventual nou împrumut către Grecia, dar că restructurarea datoriilor iese din discuţie.

"Grecia urmează să semneze un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCE) pentru a-şi asigura finanţarea cu circa 60 miliarde euro, pe lângă cele 110 miliarde euro care sunt deja plătite în tranşe", potrivit cotidianului elen Ta Nea, care citează surse apropiate UE şi FMI.

Piesa de rezistenţă a noului acord ar fi un program "foarte curajos" de privatizări, scrie ziarul, fără a oferi alte detalii.

Guvernul elen a prezentat în luna aprilie planuri de vânzare a acţiunilor la mai multe companii de stat, ţintind fonduri de 50 miliarde euro din privatizări până în 2015.

Publicaţia financiară Imerisia susţine că Grecia este la un pas de încheierea unui acord pentru un nou împrumut, de 50 miliarde euro, care va fi colateralizat cu garanţii pe active lichide şi imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici