Guvernul chinez a cheltuit 236 miliarde de dolari pentru susţinerea bursei

Guvernul chinez a cheltuit 1.500 miliarde yuani (236 miliarde dolari) în ultimele trei luni pentru susţinerea cotaţiilor bursiere, potrivit unei analize realizate de Goldman Sachs Group, relatează Bloomberg.

109 afișări
Imaginea articolului Guvernul chinez a cheltuit 236 miliarde de dolari pentru susţinerea bursei

Guvernul chinez a cheltuit 236 miliarde de dolari pentru susţinerea bursei (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Numai în luna august Guvernul a cheltuit aproximativ 600 de miliarde de yuani (94,4 miliarde dolari), iar suma totală este echivalentă cu 9,2% din valoarea de piaţă a acţiunilor tranzacţionare, potrivit analiştilor Goldman Sachs.

Analiştii consideră, pe de altă parte, că temerile legate de ceea ce se va întâmpla după ce Guvernul va începe să renunţe la activele acumulate pentru susţinerea bursei sunt exagerate, ei referindu-se la experienţele anterioare, de la bursele din Hong Kong şi Statele Unite.

Shanghai Composite Index a scăzut cu 41% de la un nivel record atins în luna iunie, capitalizarea pieţei bursiere chineze scăzând cu 5.000 de miliarde de dolari ca efect al retragerii investitorilor îngrijoraţi de încetinirea creşterii economice.

Pentru a opri declinul, autorităţile de la Beijing au alocat agenţiei de stat care acordă credite pentru investiţii în piaţa de capital 400 de miliarde de dolari pentru achiziţia de acţiuni.

De asemenea, Guvernul a interzis acţionarilor mari să vândă acţiuni şi a ordonat companiilor de stat să cumpere titluri.

Volatilitatea pieţei de capital chineze şi decizia neaşteptată a autorităţilor de a devaloriza yuanul au agitat bursele la nivel global.

Shanghai Composite Index a înregistrat luni cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni, pe fondul speculaţiilor că Guvernul chinez a oprit intervenţiile pe burse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici