Guvernul francez a luat măsuri pentru scăderea imediată, dar limitată, a preţurilor carburanţilor

Preţurile carburanţilor din Franţa vor scădea cu până la 6 eurocenţi pe litru, din care 3 cenţi vor fi suportaţi de stat, iar restul de către benzinării, a anunţat marţi ministrul Economiei şi Finanţelor, Pierre Moscovici.

252 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez a luat măsuri pentru scăderea imediată, dar limitată, a preţurilor carburanţilor

Guvernul francez a luat măsuri pentru scăderea imediată, dar limitată, a preţurilor carburanţilor (Imagine: Shutterstock)

Măsura, care prevede reducerea temporară a accizelor carburanţilor, va fi aplicată timp de trei luni, înainte de intrarea în vigoare a unui mecanism permanent menit să limiteze creşterea preţurilor, a explicat Moscovici.

"Această decizie va fi aplicată în termen de 24 de ore, astfel că preţurile vor scădea imediat", a adăugat ministrul, explicând că efortul bugetar va fi de circa 300 de milioane de euro.

Guvernul francez a optat pentru o "reducere modestă şi provizorie" a accizelor carburanţilor pentru a lupta cu creşterea preţurilor la pompe, o soluţie costisitoare pentru stat, dar mai simplă decât îngheţarea preţurilor, propusă iniţial de preşedintele Francois Hollande în campania sa electorală.

Această promisiune, considerată populistă de către reprezentanţii dreptei, a fost pusă între paranteze după alegeri din cauza scăderii temporare a cotaţiei petrolului.

În urma revenirii la creştere a cotaţiei petrolului, ministrul Economiei a declarat săptămâna trecută că analizează toate opţiunile aflate la dispoziţie pentru a contracara majorarea preţurilor carburanţilor, care afectează puterea de cumpărare a francezilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici