Ialomiţianu, PNL: Susţinem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanţele

PNL va susţine luni după-amiază în Comisia Buget-Finanţe şi miercuri în plenul Parlamentului amendamentele la Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA de la 24% la 19%, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, dacă măsura se dovedeşte sustenabilă, a declarat deputatul Gheorghe Ialomiţianu.

353 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu, PNL: Susţinem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanţele

Ialomiţianu, PNL: Susţinem reducerea TVA la 19%, dacă măsura este sustenabilă, să ne spună Finanţele (Imagine: Shutterstock)

"Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, şi acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanţe - n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanţelor să fie discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţa că vor pleca, fără scrisoare de intenţie, aşa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie", a afirmat luni Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Boc, fiind prezent la o conferinţă pe tema fondurilor europene.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii CE, altfel acordul riscă să se încheie fără scrisoare de intenţie.

"Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă", a precizat deputatul.

El a menţionat că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19%, impactul ajunge la peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta.

Ialomiţianu a adăugat că reprezentanţii CE şi FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanţe la vizita din luna mai să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situaţia încasărilor nu este bună, iar afirmaţiile premierului nu sunt adevărate.

Instituţiile financiare internaţionale le-au transmis deputaţilor că ţintele bugetare convenite cu guvernul Ponta vor fi depăşite, deficitul ajungând la 3,5%, deşi a fost agreat un nivel de 1,2%.

"Guvernul ne spune altceva. Totuşi, şi premierul şi ministrul de Finanţe au o responsabilitate, ne-au trimis cifre bugetare în baza cărora măsurile de reducere a TVA şi a alte reduceri sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Eu cred că e o răspundere a actualului Guvern să ne spună dacă cifrele sunt reale sau nu, că dacă nu sunt reale, este chiar şi o răspundere penală din partea premierului şi a ministrului de Finanţe", a mai spus Ialomiţianu.

PNL va susţine luni după-amiază, în comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor, amendamentele la Codul Fiscal, dar după o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Dacă cei de la Finanţe spun că sunt sustenabile (măsurile – n.r.), că am înţeles că ministrul de Finanţe a fost unde este premierul în Turcia, ne bazăm pe Guvern", a conchis fostul ministru de Finanţe.

Premierul Ponta a anunţat duminică seara, pe contul său de Facebook, că a fost vizitat în Turcia de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susţină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20% cum a propus Guvernul iniţial, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie.

"În această după-amiază (duminică - n.r.) m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) - astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!", a scris Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici