Ialomiţianu: Suntem în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că Guvernul este în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor, arătând că acest lucru a fost cuprins tot timpul în scrisoarea de intenţie cu Fondul.

127 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Suntem în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor

Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Suntem în negociere cu FMI, noi tot timpul am cuprins în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că atunci când vom avea o creştere economică şi sustenabilă luăm în calcul şi creşterea pensiilor şi salariilor. O creştere modestă, tot timpul am discutat lucrul acesta", a precizat Ialomiţianu după şedinţa BPN al PDL.

El a spus că nu poate să dea date privind creşterea salariilor, deoarece sunt negocieri cu Fondul şi a arătat că reprezentanţii FMI şi CE au venit cu experţi care analizează prognoza de creştere economică, de creştere a veniturilor, de atragere a fondurilor europene şi investiţiile din buget.

"Sunt multe analize făcute de Fond, noi suntem în negocieri şi, cât suntem în negocieri, nu putem să dăm o cifră", a precizat Ialomiţianu întrebat în legătură cu marja de creştere a pensiilor şi salariilor.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.

"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.

El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.

"Da, din buget", a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, la Parlament, că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3 la sută pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.

"Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere economică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Sulfina.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că România este din nou pe calea pozitivă, dar că urmează alte provocări, fiind ca o navă ieşită dintr-o furtună, reparată, dar în zare se vede altă furtună şi este nevoie de condiţiile necesare pentru a trece prin ea.

"S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţii standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară", a subliniat Franks.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici