În timp ce în România se discută despre închiderea magazinelor în weekend, în Germania până şi magazinele automatizate sunt obligate să se "odihnească" duminica

  • Când şi-a lansat magazinele complet automatizate în urmă cu patru ani, retailerul Tegut a prezentat experimentul ca pe o fereastră către viitorul cumpărăturilor.
  • Însă, de atunci, compania cu sediul în Fulda, landul Hessa, a fost implicată într-o luptă juridică privind un principiu vechi de secole, consacrat în constituţia germană: odihna de duminică.
127205 afișări
Imaginea articolului În timp ce în România se discută despre închiderea magazinelor în weekend, în Germania până şi magazinele automatizate sunt obligate să se "odihnească" duminica

Fie că sunt robotizate sau cu personal uman, majoritatea magazinelor din Germania nu au voie să se deschidă în ultima zi a săptămânii, iar instanţele au menţinut această interdicţie.

"Acest lucru este complet grotesc", a declarat Thomas Stäb, membru al consiliului de administraţie al Tegut, pentru Financial Times. El a spus că micile robo-shopuri sunt "practic aparate de vending cu intrare" care nu ar trebui să fie afectate de interdicţie.

Retailerul cu sediul în Fulda deţine aproximativ 300 de supermarketuri tradiţionale şi 40 de magazine complet automatizate. Acesta a fost forţat să se conformeze unei hotărâri din decembrie a celei mai înalte instanţe din landul Hessa, care a declarat că duminica e zi de odihnă şi trebuie respectată chiar dacă nu sunt implicaţi lucrători comerciali.

Judecătorii au declarat că micile magazine automatizate se califică drept "magazin" în conformitate cu legislaţia germană şi, prin urmare, trebuie să respecte legislaţia privind programul.

Bătălia juridică a fost declanşată de puternicul sindicat Verdi, după ce primul magazin automatizat a fost deschis în Fulda în urmă cu patru ani. Sindicatul se opune în mod fundamental cumpărăturilor de duminică, argumentând că personalul din comerţul cu amănuntul, care trebuie deja să se confrunte cu un program de lucru foarte flexibil în restul săptămânii, are nevoie ca duminică să fie zi liberă garantată pentru a petrece timp cu familia şi prietenii.

Cum stau lucrurile în România

Reprezentanţii lanţurilor de magazine autohtone şi ai distribuţiei din comerţul cu bunuri alimentare au sugerat, luna trecută, închiderea magazinelor alimentare şi a hipermarketurilor în weekend sau reducerea programului acestora de lucru.

Majoritatea magazinelor din România au un program extins chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică, închizându-se la ora 20:00 sau chiar şi la ora 22:00.

Însă premierul Marcel Ciolacu a spus săptămâna trecută, în timpul şedinţei de guvern, că închiderea magazinelor la sfârşit de săptămână nu este oportună.

„Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârşit de săptămână. Din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”, a spus premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici