Inflaţia a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, dar va urca în jurul a 7% în iulie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, de la 4,42% în luna precedentă, dar va urca în iulie în jurul a 7%, deşi creşterea TVA la 24% nu îşi va produce efectul maxim, consideră analiştii.

21 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, dar va urca în jurul a 7% în iulie

Inflaţia a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, dar va urca în jurul a 7% în iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Economiştii-şefi de la ING Bank România, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank au opinii asemănătoare privind evoluţia preţurilor de consum în luna iunie, dar estimările pentru traiectoria în restul anului sunt destul de diferite.

Institutul Naţional de Statistică va publica, luni, datele privind indicele preturilor de consum în luna iunie.

"Preţurile au rămas relativ stabile în iunie, fără schimbări semnificative şi, prin urmare, indicele preţurilor de consum a afişat doar o creştere uşoară, de 0,2% faţă de luna precedentă. Deprecierea leului, cu aproximativ 1,6%, a fost compensată parţial de scăderea preţurilor în cazul unor servicii de telefonie fixă", a declarat pentru MEDIAFAX economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

Ea anticipează că rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4,4% în iunie şi va urca la 6,6% în iulie şi la un maxim de 8,5% în august, considerând că efectul creşterii TVA se va transmite treptat, pentru a scădea la 7,7% la finele acestui an.

Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, estimează că inflaţia s-a situat în iunie la 4,3% ca rată anuală şi la 0,1% în termeni lunari, sub influenţa negativă a deprecierii leului şi a preţurilor la combustibili, dar şi a efectului pozitiv al factorilor sezonieri, precum preţurile la legumele şi fructe.

Chidesciuc se aşteaptă ca inflaţia să sară la 7,3% în luna iulie, ceea ce înseamnă o rată lunară de 2,8%, şi să atingă un maxim în jurul a 8% în august şi septembrie, pentru ca ulterior să coboare până la 7% la finele anului.

"În esenţă, noi avem o abordare uşor optimistă pentru că include un impact din majorarea TVA de 2,6 puncte procentuale. Avem acest scenariu pentru că practic sunt destul de multe componente care nu vor fi afectate de creştere TVA (reprezentând circa 11% din coş), cum ar fi cărţile şi medicamentele. Un impact maxim al creşterii TVA ar fi de 3,7 - 3,8 puncte, dar noi credem că este un deficit foarte mare de cerere în prezent, ceea ce înseamnă că va fi dificil pentru comercianţi să transmită complet creşterea TVA în preţuri", a explicat economistul-şef al ING Bank România.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează că inflaţia lunară a fost în iunie de 0-0,1%, corespunzător unei rate anuale de 4,3%, în contextul în care creşterile preţurilor neafectate de evoluţia cursului a fost foarte mică.

El consideră că "este aproape imposibil" de stabilit nivelul inflaţiei în luna iulie, întrucât nu se cunoaşte deocamdată cum au reacţionat retailerii.

Dumitru previzionează pentru finele anului o inflaţie de 8 - 8,5%, în condiţiile în care deprecierea cursului, o producţie agricolă care va fi probabil afectată de inundaţii şi incertitudinea privind preţurile administrate reprezintă riscuri pe partea unei inflaţii mai mari.

"Factori pozitivi privind evoluţia inflaţiei în 2010 sunt legaţi de evoluţia consumului. Retailerii nu vor putea transfera creşterea TVA către consumatorii finali în cazul în care consumul se va contracta mai mult. (...) Un val de reducere a consumului îi va determina pe retaileri să facă ajustări", a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Estimările analiştilor privind inflaţia în acest an variază între 7% şi 8,5%. UniCredit Ţiriac Bank şi ING Bank România au anunţat deja, în această săptămână, noile prognoze privind rata anuală.

Preţurile de consum au înregistrat în mai o creştere lunară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% la 4,42%, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în această săptămână, că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

(Material realizat de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici