Inflaţie negativă în luna iunie. Rata anuală a ajuns la 2,04%. Cu cât au scăzut preţurile produselor

Rata anuală a inflaţiei s-a plasat în iunie la 2,04%, după o scădere a preţurilor cu 0,04% faţă de luna mai, determinată de ieftinirea alimentelor, potrivit datelor anunţate marţi de INS.

1050 afișări
Imaginea articolului Inflaţie negativă în luna iunie. Rata anuală a ajuns la 2,04%. Cu cât au scăzut preţurile produselor

Inflaţie negativă în luna iunie. Rata anuală a ajuns la 2,04%

"În luna iunie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,1%, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%", se arată într-un comunicat al INS.

Rata anuală a inflaţiei este mai redusă decât cea anticipată de analişti, de 2,1%. Estimările variau între 1,7% şi 2,4%, conform răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România.

Cea mai mare scădere de preţuri la alimente, de peste 20%, a fost consemnată la cartofi, iar cea mai amplă majorare, de 6,5%, la fructe proaspete.

"Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2010 - iunie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%", se precizează în comunicatul INS.

În luna mai rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,79%, nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de aprilie fiind de 0,2%.

Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici