Infringement împotriva României şi altor 19 ţări pentru întârzierea aplicării noilor legi în telecom

Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru întârzieri în implementarea legislaţiei europene în domeniul telecomunicaţiilor, a anunţat, marţi, executivul european.

2093 afișări
Imaginea articolului Infringement împotriva României şi altor 19 ţări pentru întârzierea aplicării noilor legi în telecom

Infringement împotriva României şi altor 19 ţări pentru întârzierea aplicării noilor legi în telecom (Imagine: Shutterstock)

CE a cerut oficial informaţii de la cele 20 de state UE, care nu au anunţat, încă, măsuri de implementare integrală în legislaţia naţională a noilor reglementări europene, până la termenul limită, 25 mai, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Statele vizate sunt România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Comisia nu a precizat ce modificări trebuie să adopte fiecare stat pentru a evita o nouă etapă a procedurii de infringement.

Reglementările care trebuie introduse oferă companiilor şi consumatorilor noi drepturi în privinţa telefoanelor, serviciilor mobile şi accesului la internet. Acestea includ dreptul clienţilor de a se transfera la alt operator fără a schimba numărul de telefon, dreptul la mai multă claritate în privinţa serviciilor şi o protecţie mai bună pentru datele personale online, arată Comisia, referindu-se la cele 20 de state.

Totodată, noi atribuţii de supraveghere pentru CE şi de reglementare pentru Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice vor crea mai multă siguranţă în privinţa reglementărilor şi vor ajuta operatorii telecom să se dezvolte pe o piaţă paneuropeană, notează CE.

Majoritatea celor 20 de ţări au înştiinţat Comisia că au implementat unele măsuri, dar doar şapte state au notificat adoptarea integrală a noilor reglementări, potrivit sursei citate.

Ţările au termen două luni pentru a răspunde scrisorilor transmise de CE. Dacă nu răspund sau Comisia nu este mulţumită de informaţiile primite, executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formală de implementare a legislaţiei, sub forma unei "opinii argumentate", conform procedurilor UE de infringement, iar în final să se ajungă la Curtea Euroapeană de Justiţie.

CE a iniţiat în ultimii ani de mai multe ori proceduri de infringement împotriva României în domeniul telecom, privind de exemplu independenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi reţinerea datelor de telecomunicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici