Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă în Rusia şi Pakistan

Investigaţia autorităţilor din SUA privind posibile fapte de corupţie ale unor parteneri şi consultanţi Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă pentru a include activităţi din Rusia şi Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.

657 afișări
Imaginea articolului Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă în Rusia şi Pakistan

Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă în Rusia şi Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

WSJ a scris în luna martie că Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA au început o investigaţie preliminară, după ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat că unii parteneri ai companiei au mituit oficiali străini pentru a câştiga contracte. Ancheta dezvăluită în martie vizează şi relaţia companiei cu anumiţi distribuitori şi consultanţi din România şi Italia.

Anchetatorii din SUA verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor, potrivit informaţiilor publicate anterior de ziarul american.

Potrivit surselor WSJ, Microsoft a fost anunţată de către un informator anonim că unii distribuitori din Rusia au plătit directorii unei companii de stat pentru a obţine un contract.

Situaţia este similară în Pakistan, unde un informator susţine că Microsoft ar fi autorizat o firmă de consultanţă să ofere unui oficial guvernamental şi soţiei sale un sejur de cinci zile în Egipt, pentru a câştiga o licitaţie publică.

Cei doi informatori au contactat Microsoft undeva în ultimele opt luni, au afirmat sursele citate.

Guvernul SUA nu a formulat acuzaţii împotriva Microsoft sau a partenerilor de afaceri ai companiei, invesigaţia fiind în etapa preliminară.

Contactaţi de WSJ, reprezentanţii autorităţilor SUA implicate în anchetă au refuzat să comenteze informaţiile.

John Frank, avocat şi vicepreşedinte al Microsoft, a declarat că grupul tratează cu seriozitate acuzaţiile şi va coopera în totalitate cu organele de anchetă.

Guvernul Statelor Unite a început în ultimii ani zeci de anchete privind posibile practici de corupţie ale companiilor americane în străinătate. Conform legii, compainile pot fi trase la răspundere şi în cazul în care neregulile sunt comise în folosul lor de către terţi.

Microsoft a început o investigaţie internă privind acuzaţiile dezvăluite în ultimele luni, potrivit unor surse apropiate companiei. Astfel de anchete interne pot costa milioane de dolari, notează WSJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici