Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro

Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut de la 32 la 26, în timp ce finanţarea totală acordată de instituţia financiară în statele unde desfăşoară operaţiuni a urcat cu 4,7%, la 8,9 miliarde de euro.

125 afișări
Imaginea articolului Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro

Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Creşterea finanţărilor BERD la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013 a avut loc în pofida declinului puternic al investiţiilor în Rusia, în urma informaţiilor din partea acţionarilor băncii, din luna iulie, că deocamdată nu mai au în vedere noi proiecte în această ţară", a anunţat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În consecinţă, BERD a putut să investească mai mult în alte ţări în care este prezentă. Pentru 2015, banca anticipează că cererea se va menţine la un nivel ridicat, investiţiile urmând să fie aproximativ la nivelul din 2014.

Anul trecut, investiţiile BERD în Rusia au reprezentat 7% din total, respectiv 608 milioane de euro, faţă de 1,8 miliarde de euro în 2013.

Turcia, unde BERD este activă de numai cinci ani, a devenit cel mai mare beneficiar al finanţării BERD. Investiţiile băncii au urcat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, de la 920 milioane de euro în anul anterior. Banca a deschis un al treilea birou în această ţară, în oraşul Gaziantep din sud-estul Turciei, ca răspuns la cererea pentru finanţarea din partea BERD în afara marilor zone metropolitane.

De asemenea, a avut o creştere puternică a activităţilor în Asia Centrală, în special în Kazahstan, unde banca s-a asociat cu autorităţile pentru a ajuta la relansarea procesului de reforme economice.

Investiţiile au crescut şi în statele din Balcani, Caucaz şi estul Europei, unde BERD a relansat puternic activităţile din Ucraina, după ce noua administraţie a început programul de reforme economice. Autorităţile de la Kiev au semnat şi o iniţiativă anticorupţie, un pas major înainte pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii.

Noile împrumuturi, precum şi angajamentele înnoite din Ucraina au atins 1,21 miliarde de euro, proiectele incluzând sprijin pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi a sistemului de transport al gazelor. Un al doilea birou a fost deschis la Lvov, pentru a deservi firmele mai mici din ţară.

Investiţiile BERD au crescut în 2014 în condiţiile în care economiile emergente continuă să sufere din cauza evenimentelor legate de Rusia şi Ucraina, stagnarea din zona euro şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale, din ultima parte a anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici