Ionuţ Dumitru: Salariul mediu brut în administraţia publică, dublu faţă de cel din sectorul privat

Salariul mediu brut în administraţia publică a crescut în luna februarie la 1116 euro/lună, ajungând aproape dublu faţă de cât câştigă un angajat din mediu privat, conform unei analize făcute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

415 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Dumitru: Salariul mediu brut în administraţia publică, dublu faţă de cel din sectorul privat

Ionuţ Dumitru: Salariul mediu brut în administraţia publică, dublu faţă de cel din sectorul privat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Dacă în sectorul privat, salariul mediu brut este de 652 de euro, fiind înregistrată o mică creştere, comparativ cu 2016, cât nivelul mediu salarial era de 630 de euro, în administraţia publică salariul mediu brut a depăşi în acest an 1100 de euro/lună.

Utilizând informaţiile AMECO ale Comisiei Europene şi cele ale Institutele Naţionale de Statistică, Ionuţ Dumitru arată că, salariul mediu brut din administraţia publică românească l-a depăşit pe cel din Ungaria (1.005 de euro), pe cel din Polonia (1.096 de euro) şi este dublu faţă de cel din Bulgaria (556 de euro). Analiza a fost publicată pe site-ul Consiliului Fiscal.

În schimb, sloveni au în plus la salariu 39 de euro (salariul mediu brut în administraţia publică din Slovenia – 1155 de euro/lună), iar grecii 458 de euro (1574 de euro).

Conform studiului, salariul mediu brut în economie a atins 692 de euro în februarie 2017, faţă de 643 de euro, în 2016, România situându-se pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei (492 de euro în 2016) şi după Ungaria (845 de euro în 2016).

Ionuţ Dumitru a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că impactul bugetar al legii salarizării va fi dublu faţă de cel prezentat de guvern, ajungând la circa 50-60 de miliarde de lei, iar deficitul în 2018 ar putea sări la 5,7% din PIB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici