Isărescu: Reducerea CAS trebuie însoţită de alte reforme structurale pentru a rezolva problemele

Reducerea CAS ar trebui însoţită şi de alte reforme structurale pentru a fi eficientă şi a rezolva problema decalajului dintre numărul de contribuabili şi cel de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale,"cerc vicios" din care România nu iese de 14 ani,potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu

402 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Reducerea CAS trebuie însoţită de alte reforme structurale pentru a rezolva problemele

Mugur Isărescu (Imagine: Alin Matei/ Mediafax Foto)

"Cred că direcţia este bună (reducerea CAS - n.r.), nu este suficientă, ea trebuie să fie înconjurată de mai multe măsuri care să ajute la crearea de locuri de muncă. Soluţia pentru România este să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung", a declarat marţi Isărescu la briefingul de presă după şedinţa CA pe probleme de politică monetară.

Guvernul a aprobat în luna iunie un proiect de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane.

Guvernatorul BNR a arătat că nivelul de impozitare, calculat ca încasări bugetare din total PIB, de 30%, "dă impresia" că este foarte scăzut, însă raportat la numărul plătitorilor de impozite (4 milioane din totalul de 10 milioane populaţie activă), se constată că plătitorii de taxe şi impozite ajung la 50-60% impozitare din costul forţei de muncă, ceea ce e efoarte mult.

"Din anul 2000, când am fost premier, am menţionat de două ori pericolul să rămânem într-un cerc vicios, acolo am rămas, 4 milioane cu 6 milioane şi nu ieşim din zona asta, sunt foarte greu de găsit soluţii. (...) Trebuie un program de creare de locuri de muncă, mai ales în rural, unde este vizibilă subangajarea forţei de muncă", a spus Isărescu.

El a precizat că a discutat acest aspect şi în cadrul comitetului de trecere la euro, solicitând specialiştilor din BNR "dacă pot să imagineze scenarii de ieşire din acest cerc vicios", deşi nu este problema băncii centrale.

"Financiar este o ecuaţie imposibilă: cum să asiguri pe termen lung contribuţii, viabilitate şi evitarea evaziunii şi, pe pe de altă parte, o mulţumire a pensionarilor. Şi vedeţi că aproape nimeni nu e mulţumit. (...) E nevoie de un program de ieşire din acest cerc vicios, trebuie să facem reforme structurale. Cred că trebuie să fim mult mai concreţi aici, ce înseamnă reforme structurale şi cum ieşim din această problemă pentru că, uitaţi, nu poţi să cobori nici contribuţia. Toată lumea ştie că sunt ridicate, dar nu poţi să le cobori pentru că ieşi din sustenabilitatea fiscală", a mai spus guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici