Isărescu: S-ar putea ca rata inflaţiei de la finele anului să fie sub 3,3%, ultima prognoză a BNR

Rata inflaţiei de la sfârşitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de băncii centrale în ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

304 afișări
Imaginea articolului Isărescu: S-ar putea ca rata inflaţiei de la finele anului să fie sub 3,3%, ultima prognoză a BNR

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"S-ar putea ca în decembrie rata anuală să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb a fost relative stabil, în condiţiile în care am avut tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri", a spus Isărescu la debutul unui seminar privind corelaţia dintre rata inflaţiei şi masa monetară.

BNR a revizuit în luna noimbrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în octombrie, după patru luni consecutive de scăderi, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie.

Deşi deprecierea monedei naţionale a fost mai temperată în luna noiembrie faţă de pierderile consemnate de valutele din regiune, cursul de referinţă anunţat de BNR a depăşit pragul de 4,36 lei şi s-a apropiat de maximul istoric de 4,3688 lei/euro înregistrat în vara anului trecut. Banca centrală a publicat la 25 noiembrie un curs de referinţă de 4,3620 lei/euro.

Cel mai recent curs de schimb oficial, publicat vineri de BNR, de 4,3535 lei/euro, îndică o depreciere a monedei naţionale de 1,6% în acest an. Ultima cotaţie din 2010 fiind de 4,2848 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici