Jean-Claude Juncker: Zona euro vrea să crească resursele FMI

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor acţiona "rapid" în vederea unei creşteri a resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu scopul ca acesta să poată ajuta mai bine Europa să facă faţă crizei datoriilor, a anunţat liderul lor, Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

227 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker: Zona euro vrea să crească resursele FMI

Jean-Claude Juncker: Zona euro vrea să crească resursele FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost de acord să examinăm rapid o creştere a resurselor FMI pentru împrumuturi bilaterale", a declarat Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă, la finalul unei reuniuni a miniştrilor ţărilor din grupul euro, la Bruxelles.

Obiectivul este de a face astfel încât capacitatea de împrumut a FMI "să poată corespunde în mod adecvat noii puteri a FESF", Fondul pentru ajutor financiar al zonei euro, care se cere să fie consolidat, "şi ca el să poată coopera cu acesta şi mai strâns", a adăugat Juncker.

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn a precizat că aceste împrumuturi la FMI vor fi efectuate de statele din zona euro şi că, în acest stadiu, nu se prevede ca o instituţie europeană să se alăture acestui efort.

"Până în prezent, nu am văzut nicio instituţie europeană să se ofere voluntar să contribuie la împrumuturi bilaterale" la FMI, a declarat Olli Rehn.

Totuşi, zona euro reflectează la o opţiune conform căreia Banca Centrală Europeană (BCE) să efectueze, de asemenea, împrumuturi la FMI, cu scopul de a consolida capacitatea sa de ajutorare a unor ţări în dificultate din zona euro împotriva propagării crizei datoriilor.

Mai mulţi miniştri ai finanţelor au sugerat acest lucru marţi seara, la Bruxelles, precizând totodată că BCE este independentă şi trebuie să se decidă singură.

Rolul BCE "este pe masa (de discuţii), la fel ca rolul FMI", astfel încât cele două "să poată să aibă capacitatea de a face mai mult", a declarat Didier Reynders, ministrul belgian al Finanţelor, la finalul reuniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici