La un pas de creşterea zero: Producţia industrială a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni

În iunie, producţia industrială a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la două puncte de creşterea zero, alimentând îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu, se arată în barometrul industriei pe luna iunie, realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management

371 afișări
Imaginea articolului La un pas de creşterea zero: Producţia industrială a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni

Barometrul industriei, iunie 2019: Producţia industrială la un pas de creşterea zero

Sursa citată mai arată că pentru luna iunie comenzile pentru export au intrat în contracţie şi s-a accentuat scăderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activităţii în lunile următoare. Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.

Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai. Comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi.

Numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie.

Barometrul menţionează şi că, în ultimele şase luni, costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie.

Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-24 iulie 2019.

Taguri:
barometru,
management,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici