Legea Concurenţei va fi modificată; angajaţii, încurajaţi să denunţe firmele care o încalcă

Legea Concurenţei va fi modificată în acest an sau anul viitor, astfel încât să fie prevăzute mecanisme care să încurajeze angajaţii să denunţe cazuri de încălcare a legislaţiei de către companiile în care lucrează, dar şi finalizarea investigaţiilor într-un termen mai scurt.

483 afișări
Imaginea articolului Legea Concurenţei va fi modificată; angajaţii, încurajaţi să denunţe firmele care o încalcă

Bogda Chiriţoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)î

"La Legea Concurenţei avem acum un mecanism care ne permite ca pentru companiile care recunosc încălcarea legii să acordăm imunitate. Primul care vine scapă, capătă imunitate. Nu este o măsură foarte populară, avem doar câteva cazuri. Vrem însă să introducem modelul pe care îl au maghiarii. Dacă vine un angajat al companiei şi spune că firma sa a făcut ceva în neregulă, să avem un mecanism prin care să primim aceste sesizări şi chiar să putem să-i recompensăm. În Ungaria prinde bine şi este modelul american. În America au ajuns să dea milioane de dolari celor care vin şi denunţă băncile pentru comportamente incorecte", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Alt element pe care instituţia îl are în vedere este finalizarea investigaţiilor într-un interval de timp mai scurt.

"Dacă avem o investigaţie şi compania vine şi recunoaşte că a încălcat legea să nu mai trebuiască să mai finalizăm investigaţia, adică în 1-2 ani. Să avem o variantă să putem termina cazul mai repede. Însă va fi foarte greu pentru că ridică veşnica problemă a corupţiei, trebuie să facem în aşa fel ca ceea ce se întâmplă acolo să nu pară o târguială între noi şi compania implicată. Trebuie să avem grijă şi să nu deschidem o portiţă pentru suspiciuni de corupţie", a spus Chiriţoiu, adăugând că modificările vor fi realizate în lege la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor.

Legea Concurenţei a fost modificată în urmă cu doi ani.

Pe de altă parte, Chiriţoiu a arătat că este aproape finalizată legea concurenţei neloiale, care speră să fie gata până în vară.

"Pe concurenţa neloială este o lege veche. Atribuţiile au fost transferate acum un an de la Ministerul de Finanţe la Consiliul Concurenţei, iar acum noi aplicăm legea veche, pe care însă vrem să o modernizăm. Lucrăm şi cu Banca Mondială în sensul ăsta şi am primit şi reacţii de la mediul de afaceri, în speţă de la AmCham. Este o lege care implică multe agenţii, unele fapte sunt penale, altele sancţiuni administrative. Vrem să aibă mai multă logică economică, adică să nu sancţionăm firme pentru comportamente relativ normale, de genul vreau să iau clienţii de la altă firmă, de la competitorul meu. Nu vreau să fim excesivi şi să sancţionăm fapte care nu trebuie sancţionate, care fac parte din mersul unei economii de piaţă", a arătat Chiriţoiu.

Modificarea legislaţiei are în vedere şi clarificarea rolului fiecărei instituţii în parte, dar şi creşterea amenzilor.

"Trebuie să fie mai clară delimitarea, cine, ce face, pentru că pe unele lucruri e implicat CNA, pe unele Ministerul de Finanţe, pe unele suntem noi, pe unele Parchetul, iar pe unele OSIM. Trebuie să fie mai clar, să nu ne călcăm pe bătături. Să fie foarte clar cine ce atribuţii are. De asemenea, acolo unde sunt sancţiuni, unde se încalcă legea, să fie totuşi nişte sancţiuni mai mari. Cei care încalcă legea să simtă. În acest moment există o lege confuză, dar care are avantajul că sancţiunile sunt foarte mici, companiile pot să ignore legea, nu le pasă de ea. În plus, nici statul nu a fost foarte preocupat să asigure respectarea ei, doarece atribuţiile erau la Ministerul de Finanţe, care avea un milion de lucruri de făcut. De asta au fost de acord să transfere atribuţiile la noi", a mai spus Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici