Lucian Anghel are cele mai mari şanse la preşedinţia BVB

Cu doar o zi înainte de alegerile de luni la BVB, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al CA de la Bursă, reuşind să coalizeze aproximativ 50% din voturi, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

275 afișări
Imaginea articolului Lucian Anghel are cele mai mari şanse la preşedinţia BVB

Lucian Anghel are cele mai mari şanse la preşedinţia BVB (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Din discuţiile şi promisiunile de până acum, Anghel mizează pe aproximativ 50% din voturi, iar Farmache şi Dan Paul se pare că se luptă între ei pentru o felie de 25% din voturi. Restul de acţiuni, cam 20%, s-ar părea, sunt la retail, la acţionari mici, care au 10 - 20 de acţiuni, volume mici, pe care cel mai probabil nu-i vei vedea la AGA. Cei din «tabăra băncilor», care îl susţin pe Anghel, sunt mai organizaţi, iar asta înclină mult balanţa şi au mai atras de partea lor şi pe alţii din celelalte două grupări", au afirmat sursele citate.

"Grupul băncilor", care îl susţine pe Anghel, ar avea circa 35% din voturi, iar pentru alegerile preşedintelui CA beneficiază de ajutorul altor investitori, care au în jur de 15% din voturi.

"Cei care au pachetul de 15% vor vota pentru celelalte opt locuri în CA în funcţie de propriile opţiuni, iar grupul cu BCR va continua să voteze persoanele pe care le susţine", au mai spus sursele citate.

Printre susţinătorii actualului preşedinte CA, Stere Farmache, se regăsesc unele firme de brokeraj. De la listarea BVB în iunie 2010, firmele independente de brokeraj, care anterior deţineau cele mai mari pachete de acţiuni, au început să vândă o parte din titluri pentru a-şi susţine activitatea, în condiţiile diminuării veniturilor din cauza scăderii rulajelor pe bursă.

Farmache mai dispune de votul băncilor greceşti, cel puţin Alpha Bank şi EFG Securities. Din 2009, el ocupă poziţia de prim-vicepreşedinte la Alpha Bank România.

Fondurile de investiţii şi alţi investitori au acumulat pachete importante la BVB. Spre exemplu, SIF Moldova (SIF2), precum şi unele fonduri ale Erste şi Franklin Templeton deţin pachete de câte aproape 5% din titlurile Bursei.

Brokerii spun că majoritatea acestor fonduri îl vor susţine pe Anghel.

Acţionarii Bursei vor decide luni, 9 ianuarie, dacă acceptă propunerea de revocare a actualilor administratori, prezentată în 10 noiembrie de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din titlurile BVB. Grupul este format din ING, prin două fonduri, BCR, Erste şi UniCredit CAIB Securities şi Intercapital.

Pentru cele nouă poziţii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La preşedinţia BVB candidează actualul preşedinte CA al Bursei, Stere Farmache, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, şi economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel.

Pentru poziţia de membru în CA au fost primite 19 propuneri, alături de cei opt actuali administratori. Un loc în CA este vacant după ce reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Administraţie al BVB, Grzegorz Konieczny, a renunţat la funcţia de administrator al Bursei, deorece CNVM a stabilit în noiembrie că el nu poate ocupa concomitent poziţia de membru CA la BVB şi de manager la FP.

Membrii actualului Consiliu de Administraţie sunt Stere Farmache (preşedinte), vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici