Lucian Croitoru (BNR): În România cash-ul nu poate fi eliminat peste noapte, oamenii acceptă greu ideea

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat marţi că în România eliminarea totală a plăţilor cu numerar, măsură vizată de Israel şi alte state, va fi dificilă, pentru că oamenii vor "să simtă banii".

223 afișări
Imaginea articolului Lucian Croitoru (BNR): În România cash-ul nu poate fi eliminat peste noapte, oamenii acceptă greu ideea

Lucian Croitoru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este greu de crezut că în România am putea să implementăm ideea de eliminare a monedei fizice. Lumea ar accepta cu greu această situaţie, nu cred că este un proces care ar putea fi implementat în România peste noapte", a afirmat Croitoru, la o conferinţă pe tema inovaţiei bancare, întrebat dacă România ar putea adopta această măsură, precum şi-a anunţat recent intenţia Israelul.

El a arătat că nu pot exista comparaţii între România şi Israel din punct de vedere al dezvoltării, România fiind o ţară emergentă unde oamenii vor să vadă şi să simtă banii.

"Nu cred că va dispărea aşa uşor (moneda fizică - n.r.) în ţările emergente. În Israel şi în alte ţări din Asia unde tehnologia este la vârf e posibil, în Hong Kong e uşor de acceptat că nu mai e nevoie de cash", a spus Croitoru.

Oficialul BNR consideră însă că nu este imposibil de realizat, tehnic sau mental.

"Dacă privim unele zone rurale din perspectiva dezvoltării infrastructurii bancare şi a mentalităţii financiare suntem în urmă cu 60-100 de ani. Din acest motiv, nu cred că într-un orizont scurt de timp am putea să luăm în considerare un plan similar celui din Israel", a mai spus Croitoru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici