Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009

Puţin mai mult de jumătate din cele 42 de instituţii de credit au închis anul trecut fără pierderi, profitul realizat de acestea depăşind de trei ori nivelul câştigului rezultat la nivelul sistemului bancar, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

18 afișări
Imaginea articolului Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009

Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009

"Din 42 de bănci, doar 22 au înregistrat profit, iar 20 au închis anul cu pierderi. Băncile fără pierderi au raportat un profit de trei ori mai mare decât câştigul rezultat la nivelul sistemului bancar", a spus Cinteză.

Sistemul bancar a obţinut în 2009 un profit de 772,3 milioane de lei, de 5,7 ori mai puţin decât valoare record de 4,4 miliarde de lei din 2008, în contextul în care valoarea provizioanelor constituite aproape s-a dublat.

În aceste condiţii, băncile profitabile în 2009 au cumulat un câştig net de peste 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei.

Numai în luna decembrie, băncile au înregistrat pe total pierderi de 69,23 milioane de lei, în contextul majorării provizioanelor cu aproape 500 milioane de lei, la 14,96 miliarde lei.

În 2009, profitul pe salariat a scăzut la 11.374 lei/salariat, faţă de 61.440 lei/salariat în decembrie 2008, în timp ce raportul active/salariat a urcat de la 4,4 milioane lei la 4,86 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici