Marile bănci din Grecia mai au nevoie de capital suplimentar de 5 miliarde de euro

Cele mai mari patru bănci din Grecia - National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank - mai au nevoie de capital suplimentar de aproximativ 5 miliarde euro, potrivit unui al doilea test de stres efectuat de banca centrală, au declarat surse apropiate situaţiei citate de Kathimerini.

126 afișări
Imaginea articolului Marile bănci din Grecia mai au nevoie de capital suplimentar de 5 miliarde de euro

Marile bănci din Grecia mai au nevoie de capital suplimentar de 5 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Estimarea, bazată pe datele furnizate de Banca Greciei celor patru instituţii financiare în urma testelor, trebuie să fie aprobată de troica creditorilor Greciei, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, potrivit Kathimerini.

Banca centrală elenă a efectuat a doua verificate a solidităţii principalelor bănci din ţară, pentru a evalua dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro efectuată vara trecută le-a făcut capabile să absoarbă viitoarele şocuri, în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească.

"Fiecare bancă a fost informată despre necesarul de capital, calculat în baza testului de stres, dar este nevoie de confirmarea finală din partea troicii", a declarat pentru Reuters unul din bancheri, precizând că necesarul total este de circa 5 miliarde de euro.

Prelungirea discuţiilor dintre autorităţile elene cu reprezentanţii troicii a întârziat rezultatul testelor, aşteptat la începutul lunii trecute.

Banca Greciei nu a anunţat rezultatele întrucât troica nu a clarificat dacă necesarul de capital trebuie calculat potrivit unui scenariu de bază sau a unuia advers, care ia în considerare încă doi ani de recesiune. Totodată, nu se ştie dacă raportul Tier 1, între capital şi activele ponderate în funcţie de risc, care reflectă soliditatea financiară, poate fi redus de la 9% la 8%.

Reprezentanţii Băncii Greciei au refuzat să comenteze, precizând doar că rezultatele testelor de stres vor fi publicate în curând.

National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank sunt prezente pe piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici