Marile bănci din SUA ar putea taxa deponenţii, în loc să le plătească dobândă

Populaţia şi companiile din Statele Unite ar putea ajunge în situaţia de a plăti pentru a-şi ţine banii la bancă, dacă Rezerva Federală americană (Fed) reduce dobânda pe care o achită pentru fondurile atrase de la instituţiile de credit, au avertizat mai multe mari bănci americane.

460 afișări
Imaginea articolului Marile bănci din SUA ar putea taxa deponenţii, în loc să le plătească dobândă

Marile bănci din SUA ar putea taxa deponenţii, în loc să le plătească dobândă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Deponenţii din SUA trebuie să accepte în prezent dobânzi apropiate de zero, dar situaţia în care vor fi nevoiţi să plătească pentru a-şi ţine banii la bancă ar fi una neobişnuită, scrie Financial Times.

Avertismentul şefilor marilor bănci din SUA evidenţiază pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achiziţii de obligaţiuni, în valoare dee 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar şi a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

Transcriptul şedinţei din octombrie a Fed, publicat săptămâna trecută, arată că banca centrală se îndreaptă către o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în lunile următoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea să găsească o altă modalitate de a sprijini economia. Cei mai mulţi dintre oficialii prezenţi la şedinţă au considerat scăderea dobânzilor la dezpozitele constituite de bănci la Fed drept o opţiune care merită analizată.

Directori de la două din cele mai mari cinci bănci din SUA au afirmat că o scădere a dobânzii de 0,25% pe care Fed o acordă pentru rezervele băncilor, în prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce în situaţia de a transmite costurile către proprii deponenţi.

"În prezent, poţi cel puţin să fii pe zero din punct de vedere al veniturilor. O reducere a dobânzii plătite de Fed ar conduce la venituri negative, situaţie în care băncile ar fi descurajate să mai atragă depozite şi ar putea chiar să le taxeze", a spus unul dintre directorii de bănci.

Alţi şefi de bănci au afirmat că o trecere a Fed la rate negative în privinţa dobânzilor ar afecta marjele de profit, dar ar putea creşte şi riscurile la nivelul sectorului bancar, întrucât directorii trezoreriilor ar fi nevoiţi să caute investiţii cu randamente mai ridicate, dar mai nesigure.

Aproximativ jumătate din rezervele de la Fed provind de la bănci din afara SUA, care nu trebuie să plătească pentru asigurarea depozitelor. Manevra preferată de acestea este să împrumute bani de la fondurile active pe piaţa monetară şi să le depună la Fed, câştigând milioane de dolari fără niciun risc, iar scăderea dobânzii oferite de banca centrală ar bloca acest procedeu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici