Membrii Consiliului Economic şi Social, revoltaţi că Guvernul le-a trimis spre avizare normative deja publicate în Monitorul Oficial

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES), reunit marţi, a avizat favorabil măsurile adoptate săptămâna trecută de Guvern, cu toate că avizarea trebuia să vină înaintea adoptării, iar mai mulţi membri ai CES şi-au manifestat indignarea faţă de situaţia astfel creată.

Share pe Facebook 454 afişări

Membrii CES, revoltaţi că Guvernul le-a trimis spre avizare normative deja publicate în Monitorul Oficial

Potrivit legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să solicite avizul CES cu şapte zile înainte de adoptarea unui normativ, însă actualele măsuri – creşterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei şi modificările Codului Fiscal – au fost deja adoptate şi chiar publicate în Monitorul Oficial. Astfel că membrii plenului CES au fost puşi, marţi, în situaţia de a aviza normative care se află deja în vigoare, ceea ce i-a indignat deopotrivă pe reprezentanţii patronatelor, ai sindicatelor şi ai societăţii civile.

„Nu putem să avizăm negativ mărirea salariului minim, dar putem să trimitem Guvernului o adresă în care să ne exprimăm indignarea faţă de faptul că ne-a transmis atât de târziu legislaţia spre avizare. Eu nu pot să dau aviz la ceea ce a apărut deja în Monitorul Oficial”, a spus liderul sindical Marin Florian, în plenul CES.

„Culegem ce am semănat”, a spus, la rândul său, Daniela Vişoianu, reprezentantă a societăţii civile, referindu-se la faptul că CES a fost pus de mai multe ori în situaţii similare, iar „capacitatea noastră de avizare este redusă”. Membrii CES şi-au pus chiar problema dacă nu cumva ar putea apărea efecte juridice ale faptului că s-a dat aviz pe hotărâri ale Guvernului deja publicate în Monitorul Oficial.

În fine, liderul sindical Iulian Măntescu (şeful Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă) i-a cerut secretariatului CES să întocmească „o listă completă cu actele normative din anul 2016 care au fost adoptate fără avizul Consiliului şi a celor prezentate prea tîrziu spre avizare”.

Consiliul Economic şi Social este forul abilitat să avizeze proiecte de acte normative, format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CONSILIUL ECONOMIC ŞI SOCIAL ,
PATRONATE ,
SINDICATE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.