Membrii Consiliului Economic şi Social, revoltaţi că Guvernul le-a trimis spre avizare normative deja publicate în Monitorul Oficial

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES), reunit marţi, a avizat favorabil măsurile adoptate săptămâna trecută de Guvern, cu toate că avizarea trebuia să vină înaintea adoptării, iar mai mulţi membri ai CES şi-au manifestat indignarea faţă de situaţia astfel creată.

Membrii CES, revoltaţi că Guvernul le-a trimis spre avizare normative deja publicate în Monitorul Oficial

Potrivit legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să solicite avizul CES cu şapte zile înainte de adoptarea unui normativ, însă actualele măsuri – creşterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei şi modificările Codului Fiscal – au fost deja adoptate şi chiar publicate în Monitorul Oficial. Astfel că membrii plenului CES au fost puşi, marţi, în situaţia de a aviza normative care se află deja în vigoare, ceea ce i-a indignat deopotrivă pe reprezentanţii patronatelor, ai sindicatelor şi ai societăţii civile.

„Nu putem să avizăm negativ mărirea salariului minim, dar putem să trimitem Guvernului o adresă în care să ne exprimăm indignarea faţă de faptul că ne-a transmis atât de târziu legislaţia spre avizare. Eu nu pot să dau aviz la ceea ce a apărut deja în Monitorul Oficial”, a spus liderul sindical Marin Florian, în plenul CES.

„Culegem ce am semănat”, a spus, la rândul său, Daniela Vişoianu, reprezentantă a societăţii civile, referindu-se la faptul că CES a fost pus de mai multe ori în situaţii similare, iar „capacitatea noastră de avizare este redusă”. Membrii CES şi-au pus chiar problema dacă nu cumva ar putea apărea efecte juridice ale faptului că s-a dat aviz pe hotărâri ale Guvernului deja publicate în Monitorul Oficial.

În fine, liderul sindical Iulian Măntescu (şeful Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă) i-a cerut secretariatului CES să întocmească „o listă completă cu actele normative din anul 2016 care au fost adoptate fără avizul Consiliului şi a celor prezentate prea tîrziu spre avizare”.

Consiliul Economic şi Social este forul abilitat să avizeze proiecte de acte normative, format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CONSILIUL ECONOMIC ŞI SOCIAL ,
PATRONATE ,
SINDICATE
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Interpreta Lambada a fost găsită MOARTĂ în maşină. SFÂRŞITUL CUMPLIT pe care l-a avut Kaoma. „Pot să confirm că e adevărat”