Ministrul Culturii: Amânarea includerii Roşia Montană pe lista UNESCO este o prioritate de securitate naţională

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, spune că amânarea includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial este o prioritate de securitate naţională şi ţine de protejarea intereselor financiare ale statului român, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MCIN.

5336 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii: Amânarea includerii Roşia Montană pe lista UNESCO este o prioritate de securitate naţională

Ministrul Culturii: Amânarea includerii Roşia Montană pe lista UNESCO este o prioritate de securitate naţională

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce George Ivaşcu rămâne responsabilă "în problematica de securitate naţională cu privire la Roşia Montană şi propune soluţia raţională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington".

Potrivit ministrului, "România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat".

Oficialul insistă că "Guvernul României nu solicită retragerea dosarului ci amânarea acestuia până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 - Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică şi tratat de către toţi decidenţii statului român ca pe o prioritate de securitate naţională".

Textul publicat pe site-ul Ministerului Culturii arată că amânarea includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial ar ţine astfel de protejarea intereselor financiare ale statului român.

Includerea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află pe ordinea de zi a celei de-a 42-a şedinţe a Comitetului Patrimoniului Mondial, ce are loc la Manama, în Bahrain, în perioada 24 iunie - 4 iulie, urmând ca o decizie să fie transmisă ulterior ţării noastre.

"România este reprezentată de secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziţia de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington", se arată în acelaşi text.

Subiectul Roşia Montană a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de miercuri, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă. După şedinţa CSAT, Administraţia Prezidenţială a anunţat că problema Roşia Montană va gestionată în continuare de Guvernul României.

Pe 7 iunie, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat pentru MEDIAFAX că stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, la cererea Guvernului, este o situaţie inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

"Asta a fost instrucţiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de înscriere în Patrimoniul Mondial, acum câteva săptămâni, iar acest lucru urma să se discute peste câteva săptămâni în Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instrucţiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluării la nivelul la care se ajunsese şi, totodată, organizarea unei întâlniri între o delegaţie din partea unor ministere de la Bucureşti şi dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Întâlnirea a avut loc chiar în aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmează să dea răspuns în câteva zile, pentru că e o situaţie inedită, adică nu cred că s-a mai întâmplat", a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană", pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici