Monedele din Europa de Est au scăzut puternic faţă de francul elveţian

Zlotul polonez s-a depreciat joi cu 16% faţă de francul elveţian, iar forintul maghiar cu 15%, monedele şi acţiunile bancare din Europa de Est înregistrând scăderi puternice după decizia Băncii Elveţiei de elimina plafonul minim de schimb valutar faţă de euro, relatează Bloomberg.

798 afișări
Imaginea articolului Monedele din Europa de Est au scăzut puternic faţă de francul elveţian

Monedele din Europa de Est au scăzut puternic faţă de francul elveţian (Imagine: Shutterstock)

În România, cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Scăderile au fost provocate de îngrijorarea investitorilor că împrumutaţii în franci elveţieni vor avea probleme să ramburseze creditele, în urma aprecierii monedei.

Zlotul s-a depreciat cu 16%, la 4,1968 unităţi pentru un franc elveţian, la Varşovia, la ora 14:39 (15:39 ora României), recuperând un declin de până la 28%.

La bursa, din Varşovia acţiunile Getin Noble Bank au scăzut cu 15%, iar titlurile Bank Millennium şi cele ale PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, cu cel puţin 6,2%.

Polonezii, ungurii şi românii au contractat credite în franci elveţieni, înainte de criza financiară din 2008, pentru că erau mai ieftine, dar ulterior costurile au crescut semnificativ.

"Va fi un an dureros pentru polonezii cu credite în franci elveţieni. Deprecierea zlotului ar putea alimenta temerile legate de stabilitatea financiară a Poloniei", a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra.

Zlotul, forintul, leul şi leva bulgărească au înregistrat joi cele mai mari deprecieri faţă de franc în rândul monedelor a 24 de state în dezvoltare analizate de Bloomberg.

În Polonia, băncile aveau în portofolii, la sfârşitul lunii noiembrie, credite ipotecare în franci elveţieni în valoare de 131 de miliarde de zloţi (36 miliarde de dolari), reprezentând 46% din totalul împrumuturilor pentru locuinţe, potrivit datelor autorităţii poloneze de reglementare a pieţei financiare.

Ungaria a impus băncilor anul trecut să transforme credite ipotecare în valută în valoare de 14 miliarde de dolari în monedă locală, în cadrul unei campanii a premierului Viktor Orban de a reduce expunerea ţării la variaţiile de curs.

Rata de schimb care va fi folosită pentru convertirea acestor credite a fost stabilită la 256,5 forinţi pentru un franc elveţian şi la 309,5 forinţi pentru un euro.

Forintul s-a depreciat joi cu 15% faţă de francul elveţian, la 314,505 unităţi.

Acţiunile OTB Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, au scăzut cu 3,1%.

Băncile din Ungaria au accesat deja fonduri în euro din rezervele băncii centrale, în luna noiembrie, în vederea efectuării conversiei împrumuturilor ipotecare în forinţi, iar OTP Bank s-a asigurat faţă de riscul euro-franc elveţian, a declarat directorul pentru comunicare al băncii, Bence Gaspar.

Un purtător de cuvânt al Erste Group Bank a declarat că operaţiunile de transformare a împrumuturilor din valută în forinţi nu vor afecta portofoliul de credite din Ungaria.

"Se pare că Ungaria a evitat impactul acestei lovituri, băncile ar putea să evite un impact extrem de negativ", a declarat Attila Gyurcsik, analist în Budapesta, la firma Concorde Securities.

Nigel Rendell, analist la Medley Global Advisors în Londra, a adăugat că "este o veste bună pentru Orban, întrucât acesta este foarte ostil băncilor străine, care aveau cea mai mare expunere la împrumuturile în franci elveţieni".

Autorităţile de reglementare au încercat să dezveţe Europa de Est de practica creditelor în valută care au împins unele ţări în pragul default-ului în timpul crizei creditelor.

Guvernatorul băncii centrale din Polonia, Marek Belka, a declarat în septembrie anul trecut că încurajează băncile să convertească creditele ipotecare în franci elveţieni, înainte ca Parlamentul să impună schimbul, ceea ce le-ar putea provoca pierderi.

Ponderea creditelor în franci elveţieni este de aproape 50% din total în Polonia, dar aceasta a scăzut de la nivelul de peste 60% înregistrat la sfârşitul anului 2009, în condiţiile în care finanţarea în altă valută decât zlotul a fost mai întâi limitată, iar apoi interzisă.

Principalul partid de opoziţie din Polonia, Lege şi Dreptate, acuză guvernul că nu a acceptat propunerea sa privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici