Moody's: Intrarea în default a SUA este extrem de puţin probabilă

Intrarea guvernului Statelor Unite în default (incapacitate de plată) este extrem de improbabilă, chiar şi fără un acord în Congres până la termenul limită, 17 octombrie, privind plafonul datoriei de stat, consideră directorul general al agenţiei de rating Moody's, Raymond McDaniel, citat de CNBC.

198 afișări
Imaginea articolului Moody's: Intrarea în default a SUA este extrem de puţin probabilă

Moody's: Intrarea în default a SUA este extrem de puţin probabilă (Imagine: Shutterstock)

"Este extrem de improbabil ca Trezoreria să nu continue plăţile în contul obligaţiunilor. Sperăm că nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fără o modificare a plafonului datoriei de stat, însă chiar şi dacă se va întâmpla aşa ceva, credem că Trezoreria va continua să plătească datoriile", a afirmat McDaniel într-un interviu acordat CNBC.

Guvernul SUA a suspendat parţial activitatea începând de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reuşit să negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat până cel târziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuală situaţie de default.

Consecinţele intrării în default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pieţele financiare şi economia mondială.

Pieţele au afişat până acum o reacţie nesemnificativă la impasul politic de la Washington. Scăderile de pe bursele din Europa şi Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marţi până vineri.

Statele Unite au mai trecut printr-o situaţie similară în 2011 în ceea ce priveşte plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a întârziat până în ultimul moment avizul Congresului, însă politicenii au ajuns în final la o soluţie de compromis.

Agenţia de rating Standard & Poor's a coborât însă în vara lui 2011 ratingul SUA de la AAA, maximul posibil, la a doua treaptă în ierarhie, acuzând impasul politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici