Nepoata lui Nicolae Malaxa a continuat să vândă acţiuni FP şi a mai încasat 11,4 mil. euro

Cel mai mare acţionar persoană fizică al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a continuat să vândă şi în luna februarie acţiuni FP, pentru care a încasat circa 50 milioane lei (aproximativ 11,4 milioane euro).

1087 afișări
Imaginea articolului Nepoata lui Nicolae Malaxa a continuat să vândă acţiuni FP şi a mai încasat 11,4 mil. euro

Nepoata lui Nicolae Malaxa a continuat să vândă acţiuni FP şi a mai încasat 11,4 mil. euro (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)

Georgia Palade van Dusen a cedat 0,66% din titlurile Fondului Proprietatea, după ce în ianuarie a vândut 0,26% din acţiuni pentru aproximativ 3,4 milioane euro. În luna august a anului trecut, ea a vândut acţiuni de 2,6 milioane de euro. Participaţia Georgiei Palade van Dusen a scăzut după operaţiunile din februarie de la 6,3% la 5,62% din capitalul subscris şi vărsat, potrivit unei statistici transmise de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Calculată la preţul mediu din luna februarie al titlurilor FP, de 0,55 lei/acţiune, valoarea pachetului cedat este de 50 milioane lei (11,4 milioane euro).

În februarie, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu aproape 16%, fiind tranzacţionate la preţuri cuprinse între 0,51 lei/titlu şi 0,59 lei/titlu. Raportat la preţul minim, pachetul vândut de Georgia Palade van Dusen valorează 46,1 milioane lei (10,6 milioane euro), iar la cotaţia maximă ajunge la 53,4 milioane lei (12,4 milioane euro).

Fiica lui Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, s-a căsătorit în anul 1941 cu savantul George Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel, pentru Fiziologie şi Medicină, în anul 1974. Cei doi au plecat în 1946 în SUA, unde s-au stabilit. Ei au avut doi copii, o fată, Georgia, şi un băiat, Philip.

După căderea regimului comunist, nepoţii lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen şi Philip Palade şi Loreen Ellen Malaxa (soţia unui nepot decedat) - toţi trei locuind în SUA- au solicitat statului român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) le-a acordat în septembrie 2006 titluri de despăgubire moştenitorilor industriaşului Nicolae Malaxa, care au fost transformate în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici